JanneOlsen

Huostaanotto pysyväksi?

Pohjolan Sanomat uutisoi 23.6.2015, että hallitus aikoo selvittää perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehulan (kesk.) johdolla mahdollisuudet väljentää lastensuojelulain pykäliä, jotta lasten huostaanotto voitaisiin muuttaa pysyväksi. Siinä meni kertaheitolla aamukahvit väärään kurkkuun ja jäin miettimään, mitä tälläkin nyt sitten haetaan?

Huostaanotto on aina äärimmäinen toimenpide, jonka taustalla on vankat syyt ja perustelut. Huostaanotto tehdään tilanteessa, jossa joko lapsi on vaaraksi itselleen tai lapsen huolenpidossa on vakavia puutteita esimerkiksi vanhempien päihde- tai mielenterveysongelmien takia. Nykyisen lastensuojelulain mukaan huostaanotto on voimassa toistaiseksi. Huostassapito on lopetettava heti, kun huostassapidon ja sijaishuollon tarvetta ei enää ole. Tämä tarkoittaa käytännössä tilannetta, jossa lapsen ja/tai perheen tilanne on parantunut siinä määrin, että lapsi voi palata takaisin biologisten vanhempien luo. Huostaanoton yhteydessä tehdään aina asiakassuunnitelma, joka sisältää tavoitteita mm. huostaanoton purkamiseksi.

Mietin eilen uutista lukiessani, että toteutuessaan ”pysyvä huostaanotto” veisi lapsen vanhemmilta mahdollisuuden saada lapsi vielä joskus takaisin. Millainen motivaatio vanhemmilla olisi tällaisessa tilanteessa lähteä hakemaan apua ongelmiinsa? Nykyisellään huostaanotolla voi olla lapsen vanhempiin myös positiivisia ja voimaannuttavia vaikutuksia. Kynnys hakea apua ongelmiin ja toimintatapoihin madaltuu, kun on tosi kyseessä.

On aika kylmää ajatella, että esimerkiksi perheessä tapahtuvan kriisin jälkimainingeissa päädytään lapsen huostaanottoon, joka on lopullinen. Vaikka vanhemmat kuinka saisivat asiansa kuntoon, lapsen palauttaminen ei olisi mahdollista, koska huostaanotto on pysyvä. Ei kuulosta kovin loogiselta, puhumattakaan lapsen edun mukaiselta. Siksi toivonkin, että asiaa mietittäisiin vielä ennen lopullisia päätöksiä.

 

Janne Olsen

 

Tornion Kaupunginvaltuutettu, SDP

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat