JanneOlsen

Reseptivapaat lääkkeet ruokakauppoihin!

Elämä Suomen ja Ruotsin rajalla on monellakin tavalla mielenkiintoista. Kahden valtion hyviä ja huonoja puolia pääsee vertailemaan aitiopaikalta. Tornio ja Haaparanta tekevät yhteistyötä monella saralla ja kaupungeilla on esimerkiksi yhteinen linja-autoasema. Toisinaan yhteistyön esteeksi nousee lainsäädäntö, joka saattaa romuttaa "maalaisjärjellä" ajateltuna simppelinkin yhteistyökuvion. Vaikka Suomen ja Ruotsin välillä on paljon yhtäläisyyksiä, maiden väliltä löytyy vähintään yhtä paljon eroavaisuuksia.

 

Kävin viikonloppuna ostoksilla Haaparannan puolella Ica Maxissa. Kassajonossa ollessani huomasin, tai pikemminkin muistin, että Ruotsi on vapauttanut reseptivapaat lääkkeet eli ns. "käsikauppalääkkeet" ruokakauppoihin. Siinä ne oli hienossa rivissä: särkylääkkeet, allergialääkkeet ja vitamiinit. Vuonna 2009  Ruotsin lääkelaitos hyväksyi noin 900 reseptivapaasta lääkkeestä 540 myytäväksi apteekkien ulkopuolella.

 

Mietin, että eikö moinen käytäntö toimisi myös Suomessa? Etenkin haja-asutusalueilla matka lähimpään apteekkiin saattaa olla kymmeniä kilometrejä ja lääkkeiden saatavuus vaikeaa. Lisäksi ruokakaupat ovat yleisesti katsoen pidempään auki kuin apteekit, jotka saattavat arkenakin sulkea ovensa jo ilta kuuden aikaan. Reseptivapaiden lääkkeiden myynnin vapauttaminen ruokakaupoille parantaisi lääkkeiden saatavuutta ja kuluttajan asemaa.

 

Miksi särkylääkkeitä ja vitamiineja ei voisi myydä kaupoissa? Suomi on ainoa Pohjoismaa, jossa itsehoitotuotteiden myynti on tiukasti säänneltyä. Eikö tähän pitäisi saada muutos?

 

Janne Olsen (sd.)

Tornion Kaupunginvaltuutettu

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Osaakohan K-kassa neuvoa, ettei pidä rseptitöntä Panadolia ja reseptipakon alaista Panacodia nauttia maksimiannoksin päällekkäin, muuten voi K-asiakkaasta viikossa tullakin kalmo?

Käyttäjän JanneOlsen kuva
Janne Olsen

Varmaan Suomessakin voitaisiin pohtia, mitä reseptivapaita lääkkeitä voidaan vapauttaa. Ei Ruotsissakaan kaikki ole marketin myytävänä vaan 900:sta lääkkeestä 540. Esimeriksi tuolla Ica Maxissa oleva lääkehylly on melko suppea, mutta varmasti sieltä apu löytyy akuuttiin särkyyn.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Ei osaa, mutta paketin käyttöohje osaa. Käyttöohje on vieläpä sijoitettu laatikkoon niin ovelasti, että avaatpa laatikon kummasta päästä tahansa, on paksu vihko aina lääkeliuskan päällä.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Se ei ole niin yksinkertaista. Vaikka reseptivapaiden lääkkeiden saatavuus laajenisi, reseptilääkkeiden saatavuus heikkenisi. Apteekit eivät kestä kilpailua isojen vähittäiskaupan ketjujen kanssa, joten apteekkien määrä laskisi selvästi. Reseptilääkkeiden myynti ei ole sellaisenaan tarpeeksi kannattavaa nykyisen kattavan apteekkiverkon säilyttämiseksi. Jos pystytään takaamaan jollakin keinolla reseptilääkkeiden saatavuus myös pienemmillä paikkakunnilla, vapauttaminen voisi olla kokeilun arvoista ainakin osalle lääkkeitä. Mielestäni reseptilääkkeiden saatavuuden heikentäminen on kyllä paljon haitallisempaa kuin sen kyseenalaiset hyödyt, että buranaa saa lähikaupasta.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla

Jep, apteekeista pitäisi tehdä samanlaisia sekatavarakauppoja kuin vaikkapa Yhdysvalloissa jotta niillä olisi mitään toivoa selviytyä.

Toisaalta reseptilääkkeiden jakelun voisi laittaa terveyskeskusten ja sairaalloiden yhteyteen, eikä sen tarvitsisi olla kilpailukykyinen bisnes kenellekään.

Käyttäjän seppaeo kuva
Oskari Seppänen

Samaan aikaan myös osa nikotiinivalmisteista on lukittu apteekkimonopoliin. Yhteysviivoja voisi myös vetää sähkötupakointikulttuuriin. Typerältähän tämä maalaisjärkeilijästä tuntuu, että se ainoa tilastollisesti tappavaksi todistettava tuote on jo kauppojen kassojen yläpuolella.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Meikäläinen määrää paljon erikoislupalääkkeitä, joilla ei ole myyntilupaa, vaan se haetaan potilaskohtaisesti. Suomi on liian pieni markkina-alue monia lääkkeitä varten. Erityislupavalmisteiden toimittaminen ei kyllä taitaisi joka terveyskeskukselta onnistua - terveyskeskuksissahan ei yleensä ole mitään farmaseuttista henkilökuntaa.

Erkko Korppaanmäki

Buranapaketin myyminen ja taksiyrittäminen ovat Suomessa sen verran hankalaa puuhaa, ettei sitä ihan kenelle vain voi antaa tehtäväksi. Onneksi voimme aina ulkoistaa vastuun elämästämme virkamiehelle.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Tulehduskipulääkkeiden aiheuttamiin verenvuotoihin kuolee Suomessa arviolta parisataa ihmistä vuodessa. Niitä ei pitäisi myydä ilman reseptiä lainkaan, saati sitten K-kaupassa tuleville kalmoille.

Toimituksen poiminnat