JanneOlsen

Tornion järjestelykeskus toimii hyvin

  • Tornion järjestelykeskus toimii hyvin

 

Tornion kaupunginvaltuusto asetettiin mielenkiintoiseen asemaan 21.9.2015, kun valtuuston päätettäväksi tuli entisen yhteislyseon lukion vuokraaminen maahanmuuttovirastolle kolmeksi kuukaudeksi järjestelykeskuksen perustamista varten. Valtuusto oli melkoinen tapahtuma, sillä paikalla oli johtavien rajavariolaitoksen- ja poliisihallinnon edustajien sekä valtiosihteeri Paula Lehtomäen lisäksi kymmeniä paikkakuntalaisia ja järjestyksenvalvojan mukaan sadat halukkaat olivat jääneet kaupungintalon ulkopuolelle, sillä sisään ei mahtunut enempää väkeä.

 

Kaupunginvaltuutettujen tietoisuuteen tällaisen keskuksen perustaminen Tornioon oli tullut viikkoa aikaisemmin, eli 14.9.2015. Valtuutetut kutstuttiin epäviralliseen info- ja neuvottelutilaisuuteen 15.9.2015, jolloin oli määrä päättää mahdollisimman yksimielisesti lukion tilojen vuokraamisesta maahanmuuttovirastolle. Koska kuitenkin huomattavan iso osa (13 valtuutettua, itse mukaan lukien) vastusti tuolloin päätöksen tekemistä olemassa olevilla tiedoilla, päätettiin järjestää ylimääräinen valtuuston kokous ja luottamushenkilöt saivat näin ollen vajaan viikon lisäaikaa hankkia informaatiota ja selkeää tietoa järjestelykeskuksen tarkoituksesta ja toiminnasta. Tuossa kyseisessä info- ja neuvottelutilaisuudessa kukaan ei osannut kertoa, miten ja millä resursseilla järjestelykeskus tulisi toimimaan. Oli kuitenkin otettava huomioon, että tuolloin turvapaikanhakijoita vyöryi Haaparannalta Tornioon 500 per päivä.

 

Valtuuston kokouksessa valtiosihteeri Lehtomäki ja poliisihallituksen edustaja vastailivat järjestelykeskusta koskeviin kysymyksiin ja jo aikaisemmin oli käynyt ilmi, että jos Tornion kaupunki näyttää tilojen vuokraamisen suhteen punaista valoa, valtioneuvostolla oli tätä vaihtoehtoa varten olemassa jo hätäratkaisu, eli "pakkolaki", jonka turvin järjestelykeskus olisi perustettu Tornioon kaikesta huolimatta. Itse pidin koko valtuuston kokousta tarpeettomana ja absurdina, koska asia oli käytännössä päätetty jo. Siksi pyrinkin kokouksessa ottamaan mahdollisimman hyvin selvää, millaisilla resursseilla järjestelykeskusta tultaisiin pyörittämään. Molemmin puolinen turvallisuus oli päällimmäisenä mielessä. Ensisijaisena torniolaisten turvallisuus, sillä keskusta kaavailtiin keskelle Tornion kaupunkia, mutta myös turvapaikanhakijoiden turvallisuus, sillä keskeisen sijaintinsa vuoksi järjestelykeskus saattaisi kokea monenlaisia ulkopuolisia uhkia. Olihan Tornioon avatu vastaanottokeskuksenkin lipputankoon vedetty natsilippu muutamia viikkoja aiemmin.

 

Järjestelykeskus on toiminut Torniossa jo kohta kuukauden. Keskuksen perustamisvaiheessa turvapaikanhakijoiden vyöry Haaparannalta Tornioon oli valtavaa. Juuri ennen keskuksen avaamista tehtiin edelleen voimassa oleva päiväkohtainen ennätys, 800 turvapaikanhakijaa. Järjestelykeskuksen alkuaikoina rajan yli tuli päivittäin 400-500 turvapaikanhakijaa, joka aiheutti järjestelykeskuksessa ruuhkautumista ja turvapaikanhakijoita jouduttiin sijoittamaan hätämajoitustiloihin Putaan liikuntahallille ja Ammattiopisto Lappian yritystalolle. Alku ei näyttänyt kovin lupaavalta, sillä turvapaikanhakijoiden jatkosijoituspaikkojakaan ei meinannut aluksi löytyä tarpeeksi ja järjestelykeskuksessa ilmeni myös teknillisiä ongelmia turvapaikkaa hakevien kirjaamisessa.

 

Sittemmin, kun teknilliset ongelmat on selätetty ja turvapaikanhakijoiden määränkin laskettua alkuaikojen 500:sta 150-200:n per päivä, keskus on toiminut erittäin hyvin. Suomen ja Ruotsin rajalla Torniossa on oikeastaan kolme keskeistä rajanylityspaikkaa, joissa jokaisessa on massiivinen määrä rajavartiolaitoksen- ja tullin henkilöstöä tekemässä ulkomaalaisvalvontaa. Käytännössä homma toimii niin, että Tornion ja Haaparannan yhteiseen matkakeskukseen (joka sijaitsee Ruotsin puolella) tulee linja-auto, joka ajaa mahdollisimman lähelle rajaa. Turvapaikanhakijoita on Ruotsin puolella ohjaamassa Ruotsin poliisi, joka auliisti näyttää turvapaikanhakijoille suunnan johon lähteä. Rajan ylitettyä Tullin ja rajavartiolaitoksen henkilöstö ottaa porukan haltuun ja ohjaa rajan tuntumassa odottaviin linja-autoihin, jotka ajavat suorinta tietä n. 500 metrin päässä sijaitsevaan järjestelykeskukseen. Järjestelykeskuksessa vastassa on poliisi, joka hoitaa rekisteröinnin. Eri tietolähteiden mukaan turvapaikanhakija viettää järjestelykeskuksessa noin vuorokauden, jonka jälkeen hänet siirretään jonnekin päin Suomea vastaanottokeskukseen.

 

Vaikka vastustinkin järjestelykeskuksen sijoittamista Tornion ydinkeskustaan, täytyy sanoa, että järjestelykeskus on toiminut todella hyvin. Uudet turvapaikanhakijat eivät näy Tornion kautkuvassa millään tavalla ja se johtuu vain ja ainoastaan hyvin organisoidusta toiminnasta. Toki hyvään toimivuuteen on varmasti vaikuttanut myös se, että turvapaikanhakijoiden määrä on tosiaan pudonnut sieltä 500:sta 150-200 per päivä ja varmasti talvea kohden määrä laskee entisestään. Toinen toimivuuden tae on se, että tällä hetkellä vielä löytyy kuntia ja tiloja ympäri Suomea, johon turvapaikanhakijat voidaan jatkosijoittaa.  Tornion järjestelykeskus on toiminut niin hyvin, että siitä on otettu mallia Eurooppaa myöten. Jos maahanmuutto oli vielä kuukausi sitten hallitsematonta, niin länsirajan kohdalta voidaan tässä vaiheessa todeta, että tilanne on nyt hallinnassa.

 

Voi olla, että järjestelukeskuksen tarpeellisuus lakkaa tältä erää jo tämän syksyn aikana, mutta mikäli jatkossa sisäministeriö ja maahanmuuttovirasto tarvitsevat Torniosta tiloja käyttöön näin poikkeuksellisessa tilanteessa,  olen nyt kokemani ja näkemäni perusteella valmis asettumaan Tornion yhteislyseoon perustettavan järjestelykeskuksen taakse. On ollyt mykistävää nähdä eri viranomaisten määrä ja ammattitaito tässä asiassa. Väitän, että Torniossa ei ole koskaan ollut näin turvallista.

 

Janne Olsen

Tornion kaupunginvaltuutettu

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (17 kommenttia)

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Kiitos paikallisesta näkemyksestä. Uusi Suomi teki aiheesta myös uutisen: http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/126956-torniolaise...

Käyttäjän TimoOrava kuva
Timo Orava

Varmasti on turvallista, kiitos Soldiers of Odinin. Heidän kentällä olo varmasti rauhoittaa niin mamun kuin kantasuomalaisenkin häirikön.

Muoks: Hehän partioivatkin Kemissä eivätkä Torniossa. Mutta hienoa, että vastaanottokeskus on tuonut edes Tornioon rauhaa ja harmoniaa. Näin ei muualla maassa ole poliisinkaan mukaan käynyt.

Käyttäjän JanneOlsen kuva
Janne Olsen

Kirjoituksessa otetaan kantaa vain järjestelykeskuksen toimintaan. Se on toiminut hyvin ja organisoidusti.

Elokuun alusta paikkakunnalla toiminut vastaanottokeskus ei sekään ole poliisin mukaan nostanut tehtävien määrää, vaikka toki huolestuneet kuntalaiset ovatkin ottaneet yhteyttä milloin mistäkin, minkä todenperäisyyttä ei ole syytä epäillä.

Turvallisuutta luo noin kymmenkertainen poliisien ja muiden viranomaisten määrä normaaliin tilanteeseen verrattuna.

Juhani Kahela

Janne, kertoistko mitä tämä hölmöily kaikkineen maksaa. Kuka maksaa ja mistä rahat otetaan? Tässä edetään logiikalla sähkö tulee töpselistä. Ei tarvita ydinvoimaa. Töissä ei tarvitse käydä, kun raha tulee seinästä.

Käyttäjän JanneOlsen kuva
Janne Olsen Vastaus kommenttiin #5

Kuntapäättäjänä en osaa vastata tuohon. Kalliiksihan se tulee, se on ihan selvä asia. Eilen uutisoitiin jossain, että Suomi hakee EU:lta hätäapua 120 miljoonaa euroa lähinnä järjestelykeskuksen menoihin.

Blogikirjoituksen tarkoituksena ei ole ottaa kantaa siihen,mitä Suomen pitäisi tässä kohtaa tehdä vaan antaa kiitosta suomalaisille viranomaisille,jotka tekevät työtä johon heidät on määrätty. Poliittisen johdon tehtävänä on sitten murehtia rahoitusta, joka ihan varmasti revitään loppupeleissä suomalaisten selkänahasta. Luotan kuitenkin siihen, että tällaisia järjestelykeskuksen kaltaisia ratkaisuja saadaan myös EU:n ulkorajoille, jolloin väen tulo myös Suomeen rauhoittuu..

Juhani Kahela Vastaus kommenttiin #7

Tämä on juuri sitä poliittista hölmöilyä, johon Suomen kansa on tottunut. Rauhanomaisessa Afrikan maassa kustannukset olisivat kymmenesosa ja bonuksena suomalaisen elämän jatkumisesta ennallaan. Japani lukemani mukaan käyttää tätä menetelmää. Miksei Suomi?

Sisäministeriön laskelman mukaan yksi maahanmuuttaja maksaa elinaikanaan 640.000 euroa. 30.000 maahanmuuttujaa kasvattavat valtion velkaa 20 miljardilla. Pari vuotta, niin Suomen velka on kasvanut 100 miljardista 200 miljardiin. Nykymeno kiihtyy Kreikan malliin. Pääomat ja koulutetut nuoret jättävät maan. Pohjanmaalla palkataan jo kreikkalaisia "pakolaislääkäreitä".

Minä en näe siinä mitään kiitettävää, että osallistuu hölmöilyyn. Kaksi vuotta sitten oli rasisti, jos ehdotti rajojn kiinni laittamista. Nyt rajojen kiinni laittamista ehdottaa jo sisäministeri. Olisiko aika alkaa kuunnella niitä, joilla on oikeita näkemyksiä pitemmän aikaa. Minua varoitettiin maahanmuuton ongelmista jo 80-luvulla. Jotkut kehtaavat sanoa häpeilemättä, että tämä tuli yllätyksenä.

Ajatteleva poliitikko kuuluu samaan heimoon Aku Ankan kanssa. Jos olet ajatteleva, niin et voi kuulua mihinkään puolueeseen. Jos olet politiikko, niin et voi ajatella, koska puoluejohto kertoo sinulle ajatuksesi. Tässä on tulos. Kekkonenkin sanoi tämän ennen minua. Hän sanoi,että kun katselee kansan valitsemia päättäjiä, niin ei voi muuta todeta kuin, että kansa on tyhmää. Tällä kertaa kansan tyhmyys toteutuu maahamuuttopolitiikassa.

Käyttäjän JanneOlsen kuva
Janne Olsen Vastaus kommenttiin #8

Minä kiitän viranomaisia, jotka tekevät työn joka heille on määrätty laadukkaasti ja erittäin ammattitaitoisesti. Valtionjohdolle sen sijaan voi antaa risuja, sillä tähän ei ole osattu varautua millään tavalla. 11 000 turvapaikanhakijaa ehti tulla Suomeen, ennen kuin tehtiin yhtään mitään

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Heh, kylläpä meni monta asiaa pieleen lyhyessä kommentissa.
Yhden, sen nolomman, sentään korjasit jo itse.

Poliisin mukaan vastaanottokeskuspaikkakunnilla EI ole näkyvissä mitään turvapaikanhakijoiden aiheuttamien ongelmien buumia.

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan

Ehkä Soldiers of Odinit voisivat siirtyä välillä Ranualle ja sieltä esimerkiksi Puolangalle katupartioimaan? Tilanne Torniossa ei ainakaan huonontuisi nykyisestä.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

On hyvä saada paikan päältä po. keskuksen toimivuutta kuvaava raportti. Nyt tarvitaan tietoa kuluista ja maahan tulleiden tulevaisuuden kartoitusta: mihin tämä kaikki johtaa, miten se vaikuttaa myös muualla Suomessa, ja kuinka moni haki turvapaikkaa kestämättömin perustein tullen sitten palautetuksi turvalliseen lähtöpaikkaansa.

Toki on hyvä tietää, miten menee niillä paikkakunnilla, joilta viraomaisia on kuskattu pohjoiseen. Tekevätköhän "Kasper, Jesper ja Joonatan" hartiavoimin töitä muualla niin sanotussa Kardemumman yössä...
Torniolaista huumoria lienee tässä katkelmassa?:
"Vaikka vastustinkin järjestelykeskuksen sijoittamista Tornion ydinkeskustaan, täytyy sanoa, että järjestelykeskus on toiminut todella hyvin. Uudet turvapaikanhakijat eivät näy Tornion kautkuvassa millään tavalla..."

Toden totta, lähes kaikki taitavatkin siirtyä Torniosta pois muualle Suomeen, vai kuinka?

Käyttäjän JanneOlsen kuva
Janne Olsen

Näin on. Torniossa on kirjattu yli 6000 turvapaikanhakijaa muutamassa viikossa. Olisi aika kohtuutonta jos nämä kaikki jäisivät Tornioon. Torniossa on järjestelykeskuksen lisäksi 300 paikkainen vastaanottokeskus, joten näkisin, että Tornio on oman kortensa kekoon kantanut tässä pakolaiskriisissä.

Valtionjohto ei näillä näkymin ole laittamassa rajoja kiinni ja niin kauan kun tilanne on tämä, pitää vastuuta tulijoista jakaa tasaisesti ympäri Suomea.

Seppo Huhta

Pelon määrää on nostanut mutta suwakithan eivät sitä tunnusta.Ja kuulemma pikkutyttöjhen kännykkäkuvaamista ja huutelua ja nimittelyä mutta suwakithan eivät sitä tunnusta.Kas,kun minulla on synnnyinkaupungissa edelleen,ystäviä,sukulaisia ja myös muta tuttavia jotka ovat kertoneet totuuden, ei mitään unelmahöttöä.

Käyttäjän JanneOlsen kuva
Janne Olsen

Poliisi kertoo näkemyksiään todennäköisesti rikosilmoitustilastoihin ja hälytysajojen määrään nojautuen. Muutama päivä sitten uutisoitiin Vantaan Jumbosta, jossa naiset ja nuoret tytöt ovat joutuneet juurikin kuvailemasi toiminnan kohteeksi. Poliisin oli vaikea ottaa asiaan kantaa, koska yhtään rikosilmoitusta ei ole tehty. Eli, ehkä tällaisissa tapauksissa olisi syytä kääntyä ennemminkin poliisin puoleen kuin vuodattaa asia pelkästään somessa?

Olen minäkin nähnyt ja kuullut kaikenlaista tässä syksyn aikana ja pelko ei todellakaan ole aiheetonta. Kyllähän näiden tuhansien pakolaisten kotouttamisessa tulee olemaan valtava yhteiskunnallinen haaste.. Sitä tuskin voi kukaan kiistää.

Seppo Huhta

Ei voi kiistää,eivätkä läheskään kaikki tule kotoutumaan,sen me kaikki tiedämme,hyviä esimerkkejä huonosta kotoutumisesta on esim. englantilaisesta Lutonin-kaupungista,jossa muslimit marssiija vaatii "kuolemaa vääräuskoisille" ja Sharialakia yms.

On ällöttävää,että Tornion naiset pelkäävät ja tytöt vain sen takia ,että jotkut joille nainen ei ole ihminen pääsevät liikkumaan vapaasti ihan missä tahansa.

Mun mielestä lyseon voi hyvin aidata ja varusmiehet voisivat pitää vahtia olisi elävän elämän harjoutusta "sotapojille" Ja sitä paitsi eiväthän ne siellä yhdet kai kovin kauaa oleskele.

Se olisi kantaväestön kannalta oikea ratkaisu ja myös niille oikea ratkaisu,koska silloin välttyisivät kiusauksilta ja jäisivät syyllistymättä mihinkään rikoksiin tai muihin inhottavuuksiin. Ja olisivat taatusti turvassa tynnyripommeilta ja kemiallisilta aseilta yms.

Käyttäjän BodilRosengren kuva
Bodil Rosengren

Suoraselkäistä toimintaa että myöntää ollensa ehkä väärässä. Ja hyvä kuulla että torniolaiset pitävät toimintaa hyvänä.

Aktivistien/vapaaehtoisten keskuudessa oli myös paljon huolia turvapaikanhakijoiden kohtelusta kun järjestelykeskus laitettiin pystyyn. Siellä käytiin paikan päällä tutustumassa (ei päästetty sisään mutta sai jutella ulkona hakijoiden kanssa ennen ja jälkeen) ja tuli vaikutelma että järjestelykeskus toimii hyvin. Henkilökuntaa on riittävästi ja kohtelu ollut asiallista, lapsiperheitä päästettiin samantien sisään eivätkä muutkaan kovinkaan kauan joutuneet jonottamaan ulkona. Pois päästiin yleensä jo vuorokauden sisällä ja sisällä oli alkeelliset mutta asialliset tilat ja kuulemma henkilökunta (SPR) aivan mahtava. Näin ollen mekin jouduttiin myöntämään että olimme väärässä. Hienoa toimintaa!

Outi Naukkarinen

Ja rikolliset kiittää ja rikastuu !!!! Ja homma jatkuu, vaikka on myönettyjo poliisin suusta että rikollista bisnestä on koko homma.

Toimituksen poiminnat