JanneOlsen

Valtuustoaloite ilta- ja viikonloppuvastaanoton järjestämisestä Torniossa

 

Tornion terveyskeskus tarjoaa kuntalaisille päivystyspalveluja arkisin klo. 8.00 – 16.00 välisenä aikana. Muina aikoina torniolaisten on haettava hoitoa Länsi-Pohjan keskussairaalan yhteispäivystyksestä.

 

Hoidon hakeminen virka-ajan ulkopuolella Kemistä ei ole läheskään kaikille torniolaisille ongelmatonta. Monilla ei ole esimerkiksi omaa autoa tai rahaa lähteä Kemiin päivystykseen ja tämän lisäksi Kemi-Tornio- alueen julkiset liikenneyhteydet ovat etenkin iltaisin ja viikonloppuisin satunnaisia. Yli 20 kilometrin matka yhteispäivystykseen on isolle osalle torniolaisista haastava em. syiden vuoksi. Päivystyspalveluiden hakeminen virka-ajan ulkopuolella Kemistä on ongelmallista ainakin lapsiperheille, työttömille, opiskelijoille ja eläkeläisille.

 

Vuoden 2015 alussa voimaan tulleen päivystysasetuksen mukaan ympärivuorokautiset päivystykset on järjestettävä jatkossa yhteispäivystyksinä. Yhteispäivystyksellä tarkoitetaan sellaista ympärivuorokautisesti toimivaa päivystysyksikköä, jossa on sekä perusterveydenhuollon että muiden erikoisalojen lääkäreiden palveluja. Päivystysasetus ei kuitenkaan estä kuntia järjestämästä ilta- ja viikonloppuvastaanottoa terveyskeskuksissa. Mm. Keravalla aloitetaan ensi vuonna kokeiluluontoisesti akuutti iltavastaanotto klo. 16.00 – 18.00 välillä. Vastaanotto on tarkoitettu äkillisesti sairastuneille, kiireellistä tutkimusta ja hoitoa tarvitseville potilaille. Sairaanhoitaja arvioi hoidon tarpeen kiireellisyyden potilaan saapuessa. Monissa muissa kunnissa on päätetty jatkaa ilta- ja viikonloppuvastaanottoa uudesta päivystysasetuksesta huolimatta.

 

Terveyspalveluiden järjestämistä yhteistyössä Haaparannan kanssa kannattaa selvitellä. Esimerkiksi Pellon kunta käyttää osittain päivystyspalveluita Övertorneålta. Mikäli Pellon kunnan ja Övertorneån terveyskeskuksen sopimuksen mukaisella päivystysvuorolla Övertorneån terveyskeskuksessa työskentelee suomenkieltä taitamaton lääkäri, kiireellinen hoito järjestetään Lapin keskussairaalan yhteispäivystyksessä. Jos hoitava lääkäri ei puhu suomea, päivystävän lääkärin tutkimusta ja hoitoa tarvitseva potilas voi valita, meneekö Övertorneån vain Lapin sairaanhoitopiirin yhteispäivystykseen. ”Kielimuuri” ei ole siis yksistään este Tornion ja Haaparannan yhteistyölle päivystyspalveluiden suhteen.

 

Tornion vuoden 2015 talousarvion mukaan torniolaiset käyttävät yhteispäivystystä vuoden aikana 4700 kertaa. Länsi-Pohjan keskussairaalan vuoden 2015 kuntalaskutushinnaston mukaan yhden potilaan hoitaminen yhteispäivystyksessä maksaa 100€/potilas klo. 16.00 – 22.00 välisenä aikana, kun potilaalle ei tehdä radiologisia tutkimuksia eikä käytetä laboratorion palveluita. Torniolaisittain puhutaan siis n. 500 000€:n vuosittaisesta menosta.

 

Taloudellisten seikkojen lisäksi pyydän miettimään asiaa kuntalaisten palveluiden saatavuuden kannalta.

 

Toivon, että tämä valtuustoaloite / selvityspyyntö käsitellään yhdessä jättämäni kuntalaisaloitteen kanssa, jonka on allekirjoittanut yhteensä 582 torniolaista.

 

Esitän selvitettäväksi:

- Tornion terveyskeskuksessa järjestettävän ilta- ja viikonloppupäivystyksen sekä toisena vaihtoehtona arki-iltapäivystyksen kustannukset erilaisine aukioloaikoineen verrattuna nykyisiin yhteispäivystyksen menoihin

- Yhteistyön mahdollisuuden Haaparannan kanssa ilta- ja viikonloppuvastaanoton järjestämiseksi

- Muun potentiaalisen yhteistyömahdollisuuden Haaparannan kanssa terveyspalvelujen järjestämiseksi (esim. röntgen yms.)

 

 

Torniossa 16.11.2015

 

 

Janne Olsen

Tornion kaupunginvaltuutettu

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Aloitteita voi tehdä. mutta aloitteesi ei tule etenemään, montakertaa väkirikkaampi Oulu on saanut päivystyksensä ulkoistettua sairaanhoitopiirille.
Mielestäni on hyvä jos saatte päivystyksenne säilymään Kemissäkin, jokatapauksessa kaikki synnytyksetkin ollaan Lapistakin keskittämässä Ouluun.

Käyttäjän JanneOlsen kuva
Janne Olsen

Toimituksen poiminnat