JanneOlsen

Politikointia Länsi-Pohjan Keskussairaalan synnäristä

  • Politikointia Länsi-Pohjan Keskussairaalan synnäristä

 

Eduskunta näytti perjantaina 27.11.2015 punaista valoa kansalaisaloitteelle, jossa vaadittiin päivystysasetuksen muuttamista synnytysten osalta siten, ettei nykyisiä, pieniä synnytysosastoja tarvitsisi lakkauttaa. Länsi-Pohjan Keskussairaalan synnytysosasto täyttää uuden päivystysasetuksen kriteerit kaikilta muilta osin, mutta 1000 synnytykseen Länsi-Pohjassa ei päästä. Lappilaisista kansanedustajista kansalaisaloitetta vastaan äänestivät Eeva-Maria Maijala (kesk.) ja Markus Lohi (kesk.). Sen sijaan lappilaisedustajista Mikko Kärnä (kesk.), Katri Kulmuni (kesk.) ja Markus Mustajärvi (vas.) äänestivät kansalaisaloitteen puolesta, Hanna Mäntylän (ps.) ja Johanna Ojala-Niemelän (sd.) ollessa poissa.

 

Keskustan eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Markus Lohi totesi äänestyksen jälkeen Lapin Kansalle (27.11.2015), että hän ei vastusta pienten synnytyssairaaloiden säilyttämistä, mutta hänen oli pakko äänestää kansalaisaloitetta vastaan, sillä Keskustan eduskuntaryhmä oli päättänyt niin. Kulmunilla ja Kärnällä kuitenkin riitti rohkeutta vielä tässä vaiheessa ajatella Länskän synnärin etua.

 

Eilen keskiviikkona eduskunta äänesti KD:n ja RKP:n vastalauseesta päivystysasetukseen liittyen. Tarkalleen ottaen eduskunta äänesti lausumasta, joka kuuluu näin: "Eduskunta edellyttää, että hallitus muuttaa sosiaali-ja terveysministeriön kiireellisen hoidon perusteista ja päivystyksen erikoisalakohtaisista edellytyksistä annettua asetusta niin, että noin 1000 synnytyksen lukumäärää vuodessa koskeva vaatimus kumotaan."

 

Länsi-Pohjan Keskussairaalan näkökulmasta KD:n ja RKP:n vastalause tarkoittaa täysin samaa asiaa kuin kansalaisaloite, mutta jostain syystä kaikki lappilaiset hallituspuolueiden kansanedustajat Katri Kulmuni (kesk.), Mikko Kärnä (kesk.), Eeva-Maria Maijala (kesk.), Markus Lohi (kesk.) ja sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylä (ps.) äänestivät vastalausetta vastaan. Muuttiko Kärnän ja Kulmunin mielen muutamassa päivässä se, että vastalauseen tekijöinä oli kaksi oppositiopuoluetta?

 

Minun on kovin vaikea ymmärtää, miksi lappilaiset hallituspuoluiden edustajat menettelivät tällä tavalla. Tässä tilanteessa, jossa Länsi-Pohjan Keskussairaala on vaarassa menettää synnytysosaston, pitäisi lappilaiskansanedustajilta puolueeseen katsomatta löytyä yhteistä tahtotilaa ja selkeää linjaa synnytysosaston säilyttämiseksi. On todella outoa, että edustajien mielipiteitä ohjailee se, kuka aloitteen/esityksen tekee. Samaa aihetta käsittelevälle kansalaisaloitteelle voidaan sanoa "JAA", mutta oppositiopuolueiden vastalauseelle "EI". Päätöksenteossa pitäisi valtakunnallisestikin pyrkiä ajamaan yhteistä etua, eikä harrastamaan puoluepoliittista kyräilyä. KD:n ja RKP:n vastalause on Länsi-Pohjan Keskussairaalan näkökulmasta erittäin tärkeä ja on erittäin valitettavaa, että vain kaksi lappilaista kansanedustajaa (Markus Mustajärvi ja Johanna Ojala-Niemelä) sitä kannattivat. Voidaanko viimeisen äänestystuloksen perusteella todeta, että hallituspuolueiden lappilaisedustajat ovatkin viime kädessä omien puolueidensa linjoilla,  eli pienten synnytysyksiköiden lakkauttamisen kannalla? 

 

Janne Olsen

Tornion kaupunginvaltuutettu (sd.)

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Jokatapauksessa synnytykset tullaa keskittämään Ouluun näillänäkymillä olipa siinä sitten järkeä tai ei.

Käyttäjän JanneOlsen kuva
Janne Olsen

Silti olisi tärkeää, että Lapin kansanedustajat olisivat johdonmukaisesti puolustamassa Länskän synnäriä. Heidän tehtävä on toimia alueensa edunvalvojina. Toivottavasti synnäri saadaan pidettyä Länskässä.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Toivoahan aina voi,mutta kansanedustajilla taitaa olla hyvinvähän päätösvaltaa tässäkään asiassa.
Oulaskankaalla ja Kainuussakin lopetetaan synnytykset.

Voisiko Tornio tehdä sopimuksen, että kaupungin synnytykset hoidettaisiin Ruotsissa ostopaveluna ?

Käyttäjän JanneOlsen kuva
Janne Olsen Vastaus kommenttiin #3

Jos sille ei löydy laillisia esteitä, niin miksei sitäkin vaihtoehtoa voisi jossain vaiheessa selvitellä... Nythän kaupungille on jätetty selvitettäväksi se päivystysaloite, jossa pyydetään selvittämään yhteistyömahdollisuuksia ruotsalaisten kanssa. Jos sille löytyy edellytyksiä, niin miksei myös synnytyksille? Tosin, lähin Ruotsissa oleva synnytyssairaala taitaa olla Sunderbyssa, jonne ei taida olla sen lyhyempi matka kuin Rovaniemelle tai Ouluun...

Toimituksen poiminnat