JanneOlsen

Oikaisu, jota ei koskaan tullut

 

Kirjoitin vajaa kaksi viikkoa sitten US:n blogikirjoituksen otsikolla "Politikointia Länsi-Pohjan Keskussairaalan synnäristä", jossa ihmettelin eräiden lappilaiskansanedustajien äänestyskäyttäytymistä pienten synnytysyksiköiden säiylyttämisen puolesta tehdyn kansalaisaloitteen ja KD:n sekä RKP:n samaa asiaa koskevan vastalauseen välillä. Keskustan lappilaisedustajat Mikko Kärnä ja Katri Kulmuni äänestivät kansalaisaloitteen puolesta, mutta vajaata viikkoa myöhemmin KD:n ja RKP:n vastalausetta vastaan. Blogikirjoitus kokonaisuudessaan tässä: http://janneolsen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/207724-politikointia-lansi-pohjan-keskussairaalan-synnarista

Lähetin samaisen blogikirjoituksen tuollaisenaan myös Pohjolan Sanomien ja Lapin Kansan julkaistavaksi. Molemmat lehdet julkaisivat mielipidekirjoitukseni 9.12.2015 otsikolla "Politikointia synnärillä". Toimitus on ennenkin joutunut lyhentämään kirjoituksiani, mutta aina kirjoituksen sisältö ja viesti ovat kuitenkin säilyneet samana. Valitettavasti tästä synnäriä koskevasta mielipidekirjoituksesta ei voida sanoa samaa. Tekstiä oli muokattu toimituksen toimesta siten, että kirjoituksen keskeinen viesti muuttuu olennaisesti. Vai mitä olette mieltä, kun:

 

"Jostain syystä kaikki lappilaiset hallituspuolueiden kansanedustajat Katri Kulmuni (kesk.), Mikko Kärnä (kesk.), Eeva-Maria Maijala (kesk.), Markus Lohi (kesk.) ja sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylä (ps.) äänestivät vastalausetta vastaan."

 

Muutetaan mielipidekirjoituksessa muotoon:

 

"Jostain syystä kaikki lappilaiset kansanedustajat äänestivät vastalausetta vastaan."

 

Tekstin muokkaaminen tässä kohtaa on hyvin erikoista ja antaa mielipidekirjoitukselle hyvin erilaisen sisällön. Muokkaus tekee paitsi minut tietämättömäksi asioiden todellisesta kulusta, myös asettaa lappilaisedustajat Johanna Ojala-Niemelän (sd.) ja Markus Mustajärven (vas.) huonoon valoon. Ojala-Niemelä ja Mustajärvi äänestivät KD:n ja RKP:n vastalauseen puolesta ja tukevat näin ollen Länsi-Pohjan Keskussairaalan synnärin säilyttämistä toisin kuin hallituspuolueiden lappilaisedustajat, jotka viimeisimmän äänestyksen myötä osoittivat olevansa viime kädessä omien puolueidensa ryhmäpäätöksien, eli toisin sanoen pienten synnytysyksiköiden lakkauttamisen kannalla.

 

En jaksa uskoa, että Pohjolan Sanomien ja Lapin Kansan toimituksella ei olisi ollut tiedossa, kuinka lappilaisedustajat asiasta ovat äänestäneet. Siksikin edellä mainittu tekstin muokkaaminen on erikoista, etenkin kun yhden lauseen keskeltä napataan kirjoituksen kannalta erittäin tärkeä olennainen sana "hallituspuolueiden" pois. Olen ollut asiasta yhteydessä lehtien toimitukseen ja päätoimittajaan, josta on viime viikon torstaina pahoiteltu asiaa ja luvattu lehteen oikaisu asiayhteyksineen. Odottelin oikaisua tähän aamuun asti ja mietin, kuinka kauan siinä voi kestää, sillä lehtien palstatila on käsittääkseni toimituksen hallussa. Vajaa viikko on kuitenkin mielestäni aivan liian pitkä aika.

 

En odottele enää oikaisua. Tämä toimikoon oikaisuna. Samalla mieleen ei voi olla hiipimättä ajatus, millaisia mielipidekirjoituksia enää uskaltaa antaa muiden käsiin julkaistavaksi?

 

Janne Olsen

Tornion kaupunginvaltuutettu (sd.)

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Antti Kokkonen

Lapin Kansassa ja Pohjolan Sanomissa on julkaistu 10.12.2015 alla oleva oikaisu. Janne Olsenin kirjoitus seisoo siten savijaloilla. Oikaisua odotellessa. Antti Kokkonen, päätoimittaja, Lapin Kansa.

Oikaisu (LK/PS 10.12. sivu O11)
Lapin Kansan/Pohjolan Sano-
mien mielipidesivulla 9.12. (Poli-
tikointia synnärillä/Janne Olsen)
julkaistuun kirjoitukseen tuli vir-
he tekstin käsittelyvaiheessa. Kun

eduskunta äänesti kd:n ja RKP:n
vastalauseesta, vastaan eivät ää-
nestäneet kaikki Lapin kansan-
edustajat, vaan kaikki hallitus-
puolueita edustavat Lapin kan-
sanedustajat. Johanna Ojala-Nie-
melä (sd.) ja Markus Mustajärvi
(vas.) kannattivat vastalausetta.

Käyttäjän JanneOlsen kuva
Janne Olsen

Totta.. Päätoimittajan kanssa oli puhetta, että oikaisu on mielipideosastolla, ei sarjakuvasivuilla missä se kuulemani mukaan on ollut.

Käyttäjän jsalmi kuva
Juha Salmi

Mielenkiintoista huomata että olit kuitenkin tietoinen oikaisusta, sitä ei heti otsikosta huomannut.

Käyttäjän JanneOlsen kuva
Janne Olsen Vastaus kommenttiin #3

Asia on tullut ilmi tämän päivän aikana

Toimituksen poiminnat