JanneOlsen

Jahkailu Länsi-Pohjan keskussairaalan synnäristä jatkuu

 

Aikaisemmin tapahtunutta

 

Kirjoitin joulukuun alussa blogikirjoituksen, jossa käsittelin ja ihmettelin eräiden lappilaiskansanedustajien äänestyskäyttäytymistä pienten synnytysyksiköiden säilyttämisen puolesta tehdyn kansalaisaloitteen ja KD:n ja RKP:n vastalauseen välillä. http://janneolsen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/207724-politikointia-lansi-pohjan-keskussairaalan-synnarista

 

Lappilaisista kansanedustajista kansalaisaloitetta vastaan äänestivät Eeva-Maria Maijala (kesk.) ja Markus Lohi (kesk.). Sen sijaan lappilaisedustajista Mikko Kärnä (kesk.), Katri Kulmuni (kesk.) ja Markus Mustajärvi (vas.) äänestivät kansalaisaloitteen puolesta. Sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylä (ps.) ei ollut äänestyksessä mukana. 27.11.2015 pidetyssä eduskunnan äänestyksessä kansalaisaloite pienten synnytysyksiköiden puolesta torpattiin selvin luvuin.

 

Viikkoa myöhemmin eduskunnassa äänesteltiin jälleen pienten synnytysyksiköiden puolesta. Tällä kertaa äänestettiin KD:n ja RKP:n tekemästä vastalauseesta, jonka sisältö oli käytännössä sama kuin kansalaisaloitteellakin: pienten synnytysyksiköiden turvaaminen.  Jostain syystä kaikki lappilaiset hallituspuolueiden kansanedustajat Katri Kulmuni (kesk.), Mikko Kärnä (kesk.), Eeva-Maria Maijala (kesk.), Markus Lohi (kesk.) ja sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylä (ps.) äänestivät vastalausetta vastaan. Äänestyskäyttäytymistä on jälkikäteen perusteltu sillä, ettei hallituspuolueen edustaja voi kannattaa oppositiopuolueen tekemää esitystä. Viimeisimmän äänestystuloksen perusteella voidaan kuitenkin todeta, että viime kädessä kaikki hallituspuolueiden lappilaisedustajat vastustavat pienten synnytysyksiköiden säilyttämistä.

 

Tämän hetken tilanne...

 

Eilen YLE Kemi (ent. Perämeri) uutisoi, että lappilaiset kansanedustajat kannattavat lähes yksissä tuumin Länsi-Pohjan synnytysosaston säilyttämistä. Ainoastaan sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylän (ps.) kanta jäi arvoitukseksi, koska hän ei suostunut avustajansa välityksellä kommentoimaan asiaa lainkaan. http://yle.fi/uutiset/lapin_kansanedustajat_kannattavat_lansi-pohjan_synnytysosaston_poikkeusluvalle_jatkoa/8607006

 

Nyt siis hallituspuolueiden lappilaisedustajista Markus Lohi (kesk.), Eeva-Marja Maijala (kesk.), Mikko Kärnä (kesk.) ja Katri Kulmuni (kesk.) ovatkin yht'äkkiä sitä mieltä, että Länsi-Pohjan synnytysosasto pitää säilyttää ja poikkeusluvalle saada jatkoa. Lohi ja Maijala ovat tähän asti äänestäneet molemmissa äänestyksissä (kansalaisaloite ja vastalause) pieniä synnytysosastoja vastaan. Nyt, reilu kuukausi myöhemmin he ja edellisessä äänestyksessä "EI" äänestäneet Kärnä ja Kulmuni ovatkin sitä mieltä, että synnytykset pitää ehdottomasti turvata Länsi-Pohjassa tulevaisuudessakin. Otettiinko asia tällä kertaa esille suotuisasta suunnasta?

 

Tällainen kansanedustajien tempoilu päätöksenteossa saa alueen ihmiset levottomiksi ja luo Länsi-Pohjan synnytysosaston ylle vain lisää epävarmuutta. Miksi oman alueen edustajat eivät voi seistä synnytysosaston takana tilanteesta riippumatta, vaan valikoivat mielipiteensä sen mukaan, kuka synnytysosaston säilyttämistä milloinkin esittää?

 

Janne Olsen

Tornion kaupunginvaltuutettu (sd.) 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Kysymys on vain siitä mihin Länsipohja suuntautuu Rovaniemelle, vai Ouluun, synnytykset loppuvat kummassakin tapauksessa.

Käyttäjän JanneOlsen kuva
Janne Olsen

Toivossa on hyvä elää.. Ehkä alueen kansanedustajien yhteinen tahtotila auttaisi asiaan. Tällainen tempoilu ei auta yhtään Länskän synnärin säilyttämiseksi.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Onko sairaalassanne lastenosastoa ?

Toimituksen poiminnat