JanneOlsen

Valtuustoaloite pitkäaikaistyöttömien työllistymisen edistämiseksi

 

Tornion kaupunki maksaa työmarkkinatuen kuntaosuutta, eli ns. ”Kelan sakkolistaa” 150 000€/kk. Kuntaosuutta maksetaan jokaisesta yli 300 päivää työttömänä olleen työmarkkinatuesta 50%. Yli 1000 päivää työttömänä olleen kuntaosuus työmarkkinatuesta on jo 70%. Sakkomaksu on 328-600€/henkilö/kk. Tornion kaupunki maksaa kuntaosuutta n. 1,8 miljoonaa euroa vuodessa saamatta maksuille mitään vastinetta.

”Kelan sakkolistan” pienentämiseksi Torniossa on tehty paljon hyvää työtä. Pitkäaikaistyöttömiä on pyritty saamaan terveyspalveluiden piiriin työkyvyn kartoittamiseksi sekä aktivoitu kohti työelämää kuntouttavan työtoiminnan sekä työkokeilun avulla yhteistyössä esimerkiksi Tornion työvoimalasäätiön sekä paikallisten yhdistysten kanssa. Lisäksi Tornion kaupunki on ollut esimerkillisen aktiivinen nuorisotakuun toteuttaja tarjoamalla palkkatuettua työtä alle 30-vuotiaille nuorille kunnan omissa yksiköissä. Viime aikoina tosin palkkatukimahdollisuus on tökkinyt lähinnä TE-toimiston palkkatukeen suunnattujen määrärahojen huomattavan vähentymisen vuoksi. Hyvästä työstä huolimatta ”sakkomaksut” eivät ole lähtenee toivottuun laskuun.

Kuntouttavassa työtoiminnassa tai työkokeilussa oleminen poistaa henkilön ”sakkolistalta” vain toimenpiteen ajaksi. Kuntouttavan työtoiminnan tai työkokeilun päätyttyä henkilö palautuu välittömästi takaisin ”sakkolistalle”. Vain työssäoloehdon täyttyminen poistaa henkilön ”sakkolistalta” kokonaan. Työssäoloehdon täyttymiseen riittää, että henkilö on 6 kuukautta (26 viikkoa) palkkatyössä, jossa työaika on vähintään 18 tuntia viikossa.

Jos ”Kelan sakkolistalla” oleva henkilö työllistetään 6 kuukaudeksi vähintään 18 viikkotunnin palkkatyöhön, henkilö poistuu kunnan maksuvelvollisuuden piiristä jopa 800 maksupäiväksi. Eli henkilön liittyessä työttömyyskassan jäseneksi hän saa ensimmäiseltä 500 päivältä ansiosidonnaista päivärahaa ja tämän päälle vielä 300 päivää työmarkkinatukea, ennen kuin hän voi uudelleen tulla kunnan maksuvelvollisuuden piiriin.

Esitän/esitämme, että

  • Tornion kaupunki voi maksaa työmarkkinatuen kuntaosuuksiin varatusta määrärahasta työnantajalle, joka palkkaa ”Kelan sakkolistalta” olevan henkilön palkkatyöhön vähintään 18 tunnin viikkotyöajalla, enintään henkilöstä maksettavan kuukausimaksun määrän verran tukea työantajan palkanmaksuun. Tätä maksua maksetaan yhdestä henkilöstä enintään 6 kuukautta, työssäoloehdon täyttymiseen asti. Työmarkkinatuen kuntaosuuksiin varattua määrärahaa ei tarvitsisi lisätä, koska maksu on sama, olipa henkilö työttömänä tai työssä. Kuuden kuukauden työssäolon jälkeen henkilö kuitenkin poistuu ”sakkolistalta”, kun puolestaan työttömänä ollessaan henkilö pysyy kunnan maksuvelvollisuuden piirissä edelleen.

  • Tukea voidaan maksaa kaikille työnantajille: yrityksille, yhdistyksille, säätiöille, yksityisille työnantajille sekä tarvittaessa myös kunnan hallintokunnille.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Valtuusoaloite jää yleensä vihreän veran alle, mutta on käyttötavaraa tulevissa vaaleissa, toivonmukaan johtaa johonkin.

Käyttäjän JanneOlsen kuva
Janne Olsen

Jää nähtäväksi. Itse näen aloitteessa pelkkiä mahdollisuuksia kaupungille ja toisaalta yrityksille palkata pitkäaikaistyöttömiä palkkatukeen verrattavalla systeemillä. Nyt kun TE-toimiston palkkatukeen varatut määrärahat on olleet jo vuosia "siinä ja siinä", on kuntien pakko tehdä ratkaisuja työttömyyden taittamiseksi. Työllisyyden hoito kaatuu koko ajan enemmän ja enemmän kuntien harteille.

Käyttäjän olastoor kuva
Olavi Stoor

Olemme Tornion tarkastuslautakuntana puuttuneet tähän asiaan aikaisemminkin, mutta ongelmaa se ei ole poistanut.

Käyttäjän JanneOlsen kuva
Janne Olsen

Toimituksen poiminnat