JanneOlsen

Muunneltua totuutta

 

Perussuomalaisten ministeriryhmä julkaisi muutama päivä sitten uutiskirjeen, jonka sisällöstä silmiini pisti erityisesti seuraava lause:

 

"Perussuomalaiset ovat pitäneet huolta siitä, että kaikista köyhimmiltä ei leikata."

 

Aika rohkeasti, jopa harhaanjohtavasti sanottu. On toki totta, että hallitus pyörsi eläkkeensaajan asumistuen leikkaamisen, sekä korotti takuueläkettä, mutta muuten sosiaalietuuksista puhuttaessa ei voida kyllä missään olosuhteissa sanoa, ettei "kaikista köyhimmiltä" ole leikattu tämän hallituksen toimesta.

 

Sosiaalietuuksien indeksikorotusten jäädyttäminen on jo ensimmäinen leikkaustoimenpide kaikista köyhimmiltä. Toimeentulotuen perusosa ja iso osa Kelan etuuksista ovat pysyneet vuoden vaihteen jälkeen samana. Jotku etuudet, kuten esimerkiksi elatustuki ja työmarkkinatuki ovat jopa hieman laskeneet. Sosiaalietuuksien indeksikorotukset eivät kuitenkaan tarkoita sitä, että perusmenot olisivat jotenkin laskeneet tai pysyneet edes viime vuoden tasolla. Esimerkiksi asumiskustannukset vain kasvavat. Tähän kun lisätään vielä sosiaali- ja terveydenhuollon- sekä päivähoidon asiakasmaksujen korotukset, lääkkeiden omavastuun nosto sekä sairausvakuutuksesta korvattavien matkojen omavastuun nosto. Kuinka Perussuomalaisten ministeriryhmä edes kehtaa todeta, että he ovat pitäneet huolta siitä, ettei kaikista köyhimmiltä leikata? No, kyllähän te kehtaatte.

 

"Meillä on suomalaisessa yhteiskunnassa noin miljoona ihmistä suurinpiirtein tuhannen euron tuloilla. Siltä porukalta ei voi, ei saa, eikä ole varaa leikata." - Timo Soini tammikuussa 2015

http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/76692-timo-soinilta-1000-eun-vaalilupaus...

 

Niinpä niin...

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Reijo Jokela

"Sosiaalietuuksien indeksikorotusten jäädyttäminen on jo ensimmäinen leikkaustoimenpide kaikista köyhimmiltä".

http://www.tilastokeskus.fi/til/khi/2015/12/khi_20...

Vaikka sitä ei olisi jäädytetty, niin eihän tuon mukaan mitään indeksikorotusta olisi edes tullut.
Mutta kuten otsikkosi kertoo, niin

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Ei hyvää päivää taas. Mutta hieno homma että Dimitri on piiskannut jokaisen nuoren demarin aktiiviseksi :D

Reijo Tossavainen

Noin 20 vuotta sitten demari Lipposen hallituksen aikana otettiin käyttöön niin sanottu eläkkeiden taitettu indeksi. Sen vaikutuksesta eläkkeet ovat jääneet noin kolmanneksen jälkeen palkkojen noususta. Siksi meillä on todella paljon pienen eläkkeen varassa kituuttavia. Niitä yhteiskuntamme köyhimpiä.

Reijo Jokela

Ei se muuten tuosta taitetusta indeksistä johdu. Eläkkeet ovat olleet sidottuja elinkuustannusindeksiin 80% ja palkkoihin 20%. Eläkkeellä olevan eläke on siis ostovoimaltaan pysynyt samana. Elintaso ei siis ole eläkkeellä noussut, kun samaan aikaan palkansaajilla se on. Tuo koskee siis sitä joka on ollut eläkkeellä koko tarkastelujakson. Kun sitten katsoo eläkeikään tulleiden asemaa niin ovathan heidän tulonsa nousseet ja siten myös se eläke jonka he saavat.
Noita pienen eläkkeen varassa kituuttavia on siksi niin paljon, että heillä ei alunperinkään eläke ole ollut kuin kituuttamiseen riittävä.
Jos katsoo nyt sitä miltä tulevaisuus näyttää niin tuo taitettu indeksihän on eläkeläisen ystävä. Sisäinen devalvaatio tulee toteutumaan, joko suoraan palkkojen alenemisena, tai pysymisenä saman. Samaan aikaan hinnat jatkavat nousuaan, joten jos mitään ei muuteta eläkkeet nousevat, mutta palkat pysyvät samoina.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Joka vuosi on pieneläkeläinen joutunut tinkimään jostain. Elintaso on jatkuvasti laskenut. Kuluttajahintaindeksi mittaa keskimääräistä kulutusta, ei välttämättömiä elinkustannuksia.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Kun vedotaan siihen, kuten MOT-ohjelmassa Suvi-Anne Siimes, että eläkkeet ovat kuitenkin seurannut hintojen nousua, ei oteta huomioon sitä tosiasia, että kuluttajahintaindeksi vastaa pienituloisen kustannuksia.

Reijo Jokela

"lääkkeiden omavastuun nosto"
Todellakin koskee köyhään. Oletetaan, että lääkekulut ovat 1000 euroa vuodessa. Ennen korvaus (peruskorvaus) oli 35% eli joutui itse maksamaan 650 euroa. Nyt kun nuo riistomuutokset tulivat niin joutuu maksamaan 50 omavastuun ja sen ylittävältä osalta korvataan 40%. Eli maksamaan joutuu 950*0,6=570+50 eli 620 euroa. Siis tonnin lääkemenoilla natsihallitus nyt tosiaankin teki miinusmerkkisen heikennyksen.
Ainoat joiden asemaa heikennettiin ovat ne joiden lääkekulut ovat todella pienet, joten ei kait tässä ainakaan sairaiden asemaa heikennetty.
Lisäksi täytyy ottaa huomioon, että maksukattoon yltävillä (tosisairaat) ei tapahtunut mitään muutosta ja kaikkein köyhimmillä (toimeentulotuki) ei tapahtunut mitään muutosta.
Jokainen päätelköön, että kurjistiko hallitus sairaita ja köyhiä kuten väitetään.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Suuret sairaskulut voi vähentää verotuksessa.
Takuueläkeläiselle taatusti kirpaisee kun joutuu kerralla maksamaan 50€
entisen 3€ sijaan kokonaan korvattavista lääkkeistään.

Sirpa Abdallah

Ei ole suinkaan automaatio tuo suurten sairauskulujen vähentäminen verotuksessa, sillä vähennys on ns. harkinnanvarainen. Verohallinnon ohjeistuksen mukaan;
"Veronmaksukyvyn alentumisvähennys on enintään 1 400 euroa
Vähennys myönnetään harkinnanvaraisesti ansiotuloista. Vähennyksen edellytyksenä on erityinen syy, esimerkiksi sairaus, työttömyys tai elatusvelvollisuus. Vähennyksen enimmäismäärä on 1 400 euroa. Vähennystä ei voida ottaa huomioon verokortissa, koska vähennyksen myöntämiseen vaikuttavat koko vuoden toteutuneet tulot (myös puolison tuloilla on vaikusta). Vähennystä voit hakea siis vasta veroilmoitusta antaessasi.

Veronmaksukyvyn alentumisvähennys voidaan myöntää pelkkien suurten sairauskulujen perusteella, jos

sinun ja perheenjäsentesi yhteenlaskettujen sairauskulujen määrä on verovuonna vähintään 700 euroa
sairaskulut ovat samalla vähintään 10 % puhtaiden ansio- ja pääomatulojesi yhteismäärästä (= kaikki tulot, joista on vähennetty tulonhankkimiskustannukset).

https://www.vero.fi/fi-FI/Henkiloasiakkaat/Vahennykset/Ilmoita_itse_nama_vahennykset(34774)

Mitä sitten tulee tuohon perusomavastuun määrään, niin jo edellinen Kataisen-Stubbin hallituksessa on tehty päätös eduskunnan siunauksella omavastuun määräksi 45 euroa, jonka piti tulla voimaan vuoden 2016 alusta.
"Vuoden 2016 alusta alkaen lääkärin määräämistä, Kelan korvaamista lääkkeistä saa sairausvakuutuslain mukaisen korvauksen vasta, kun lääkekustannukset ylittävät alkuomavastuun. Alkuomavastuu on 45 euroa kalenterivuodessa." http://www.kela.fi/-/laakekorvauksiin-45-euron-alk...

Sipilän hallitus teki muutoksen omavastuun korottamisesta 5 eurolla.
"Alkuomavastuu
Korvausta maksetaan vasta, kun asiakkaan alkuomavastuu on täyttynyt. Alkuomavastuu on 50 euroa kalenterivuodessa.

Alkuomavastuu ei koske lapsia ja nuoria. Sitä sovelletaan sen vuoden alusta, jolloin henkilö täyttää 19 vuotta."
http://www.kela.fi/laakkeet-ja-laakekorvaukset

Demareille näyttää olevan hyvinkin tavanomaista eduskunnassa käydyissä keskusteluissa puhua vähintäänkin muunneltua totuutta. Niin tässäkin Kela-korvausten piiriin kuuluvan lääkekulujen omavastuun määrässä, sillä jo demareiden ollessa hallituksessa oli määräksi päätetty 45 euroa ja tämä hallitus on korottanut vain 5 eurolla tuota omavastuuta.

Mistähän johtunee tällainen totuudenvastainen selittely?

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Miusta on absurdia, että nuoret demarit on valjastettu ottamaan kantaa eläkeläisten puolesta.

Toimituksen poiminnat