JanneOlsen

Päivystysaloitteessa ei nähty mahdollisuuksia

  • Päivystysaloitteessa ei nähty mahdollisuuksia

 

Jätin viime vuoden lopulla Tornion kaupungille kuntalais- ja valtuustoaloitteen, jossa pyydettiin kaupunkia selvittämään päivystys- ja/tai vastaanottotoiminnan laajentamista ilta- ja viikonloppuaikaan. Kuntalaisaloite koski ympärivuorokautista päivystystä, joka torpattiinkin jo hyvissä ajoin ennen päätöksentekoa päivystysasetukseen vedoten. Täytyy myöntää, että kuntalaisaloitetta tehdessä kaikki tuoreimmat lakipykälät eivät olleet tiedossa. Siksi päädyinkin lopulta tekemään valtuustoaloitteen ilta- ja viikonloppuvastaanoton järjestämisestä, jota päivystysasetuksessa ei kielletä.

 

Aloitteiden tekeminen lähti puhtaasti torniolaisten tarpeista. Palautetta etenkin ilta-aikaisen päivystyksen puuttumisesta on tullut paljon. Palautetta antaneet ihmiset ovat niitä, joilla syystä tai toisesta on vaikeaa, ellei jopa mahdotonta matkustaa Kemiin yhteispäivystykseen. Aloitteen tekohetkellä heikkojen, mutta nyt jopa olemattomien julkisten kulkuyhteyksien saatavuus oli yksi suurimmista ongelmista. Myös toinen keino, eli edestakaiset taksimatkat eivät ole läheskään kaikille ongelmattomia KELA:n matkakorvauksista huolimatta. Taksimatkoissa yhden suunnan omavastuuosuus on 25 euroa, eli mutka Kemissä taksilla maksaa yhteensä 50 euroa. Se on monelle iso raha.

 

Olen hieman pettynyt sosiaali- ja terveyslautakunnan aloitetta koskevaan lausuntoon. Ensinnäkin lausunto keskittyi liikaa ympärivuorokautiseen terveyskeskuspäivystykseen ja sen mahdottomuuteen järjestää   päivystysasetukseen ja riittämättömiin tukipalveluihin (röntgen ja laboratorio) vedoten. Toiseksi lausunnosta ei löytynyt ainuttakaan laskelmaa, joita aloitteessa toivottiin tehtävän. Oman ilta- ja viikonloppuvastaanoton hintalappu jäi nyt näkemättä.  Lausunnossa ei laisinkaan pohdittu vaihtoehtoja vastaanottotoiminnalle, joka palvelisi lieviä, mutta kuitenkin hoitoa vaativia päivystysasioita. Sellaisia, johon tukipalveluita eikä massiivisia henkilöstösatsauksia tarvittaisi.

 

Aloitteiden tavoite oli parantaa torniolaisten palveluiden saatavuutta. Auton omistavalle, työssäkäyvälle reilun 20 kilometrin matka tuntuu naurettavan lyhyeltä. Mutta entäpä jos puhutaan 3 lapsen yksinhuoltajasta tai toimeentulotuen varassa elävästä työttömästä, joille terveyspalveluiden saaminen virka-ajan ulkopuolella voi jäädä haaveeksi jo pelkästään sen takia, ettei Kemiin ole yksinkertaisesti varaa matkustaa? Pitäähän meidän huolehtia myös kaikkein heikoimmassa asemassa olevistakin. Etenkin näinä aikoina, kun maan hallitus kurittaa heitä muutenkin.

 

Kiitos kaikille 582:lle kuntalaisaloitteen allekirjoittaneelle. Te osoititte, että ilta- ja viikonloppuvastaanotolle olisi käyttöä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Kyllä Kemi on varsinlähllä käydä päivystyksessä, muualla pohjoisssa matkat on paljonkin pitmpiä, Puolangan Attendokuntalaiset käyvät Kuusamossa saakka.

Toimituksen poiminnat