JanneOlsen

Kittilän kunnanvaltuusto - kunnallisen päätöksenteon irvikuva

 

"Asiahan ei tietysti minulle kuulu, mutta..."  Kuten Masa Niemen näyttelemä Pätkä usein Pekka Puupää- elokuvissa totesi.

 

Asiahan ei tietysti minulle kuulu, mutta onhan tämä Kittilän kunnanvaltuuston ja kunnanhallituksen toiminta ex-kunnanjohtaja Anna Mäkelän erottamisjupakassa jo surullista seurattavaa. Vaikka en millään tavalla ole mukana Kittilän päätöksenteossa, eikä asia muutoikaan kuulu minulle miksikään, koen silti, että Kittilän päättäjien suorainainen sekoilu uhkaa rapauttaa kunnallisen päätöksenteon uskottavuutta ja luotettavuutta ihan valtakunnallisesti. 27:sta valtuutetusta 23 on tällä hetkellä rikostutkinnan alla. Osaa kunnanhallituksen jäsenistä epäillään jopa törkeän petoksen yrityksestä ns. Eilavaara-laskun käsittelyn yhteydessä.  

http://yle.fi/uutiset/lahes_koko_kittilan_kunnanvaltuusto_epailtyna_riko...

 

Viimeisin sotkun osa käynnistyi helmikuun alussa, kun hallinto-oikeus päätti kumota Kittilän kunnanvaltuuston päätöksen, koska Mäkelää ei kuultu ennen erottamista lain vaatimalla tavalla. Mäkelälle ei annettu tilaisuutta antaa omaa selitystään tilapäisen valiokunnan lopullisesta raportista, eikä valiokunta kirjannut suorittamiaan suullisia kuulemisia ja laatinut niistä muistioita. Odotin, että viimeistään tässä vaiheessa Kittilän päättäjillä olisi viisautta todeta tosiasiat ja hoitaa asia Mäkelän kanssa loppuun niin arvokkaasti, kuin se vain tässä tilanteessa on mahdollista. Toisin kuitenkin kävi. Surullisen jupakan uusin luku oli vasta alussa.

 

Eilen 29.2.2016 Kittilän kunnanvaltuusto päätti valittaa hallinto-oikeuden päätöksestä KHO:hon äänin 12-10. Farssin aineksia oli havaittavissa jo ennen varsinaista päätöksentekoa, kun valtaosa valtuuston jäsenistä jääväsi itsensä asian käsittelystä rikostutkinnan vuoksi. YLE uutisoi kuitenkin tänään, että kolme rikoksesta epäiltyä keskustavaltuutettua ei jäävännyt itseä, joten asia saa lisää surullisen mielenkiintoisia piirteitä. Käytännössä näiden jäävien valtuutettujen avustuksella syntyi päätös, jonka perusteella Kittilä valittaa hallinto-oikeuden päätöksestä KHO:hon.  

http://yle.fi/uutiset/lisaa_mutkia_kittila-jupakkaan_kolme_rikoksesta_ep...

 

Huolimatta siitä, että Kittilän kunnanvaltuusto oli juuri päättänyt valittaa hallinto-oikeuden päätöksestä, se päätti miltei heti perään perustaa toimikunnan neuvottelemaan ex-johtaja Mäkelän kanssa sovusta. Kertakaikkisen hyvät lähtökohdat neuvotteluille kun valitus on sisällä KHO:ssa. Jos olisin Mäkelä, odottaisin KHO:n ratkaisua ilmeisen selvässä asiassa. Valitus KHO:hon ei tuo mitään lisäarvoa asian lopputuloksen kannalta, sillä niin selvä on jo pelkästään se tosiasia, ettei Mäkelää ole kuultu ennen erottamista lain vaatimalla tavalla. Ainoa, mitä valituksesta seuraa on lisää kuluja Kittilän kunnalle.

http://yle.fi/uutiset/jalleen_omituinen_kaanne_kittilassa_kunta_jatkaa_o...

 

Tulevia koitoksia asian suhteen ei voi edes kuvitella. Se on kuitenkin käynyt tässä jo selväksi hyvän tavan mukaisella ja arvokkaalla päätöksenteolla ei ole mitään tekemistä tämän asian kanssa. Asiat eivät ole enää asioita, vaan henkilöt riitelevät keskenään. Kittilän jupakasta on tullut valtakunnallisen kuntapäätöksenteon irvikuva, joka nakertaa kansalaisten luottamusta kunnalliseen päätöksentekoon. Olen erittäin pahoillani niiden kittiläläispäättäjien puolesta, jotka ovat ajautuneet rikostutkinnan alle ryhmäkurin yms. seurauksena. Kittilän jupakan myötä tulleet rikosepäilyt ovat kuitenkin myös hyvä muistutus kunnallisessa päätöksenteossa mukana oleville, että Suomen laki koskettaa myös kuntapäättäjiä. Toivottavasti Kittilässä saadaan vielä järkeä tähän touhuun. Valitettavasti en usko, että nykyinen valtuuston kokoonpano siihen kykenee.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen

On tullut seurattua asian etenemistä täällä aivan toisella puolen Suomeakin.
Ei voi kuin ihmetellä.

Ilmeisesti lähes koko valtuustoa ohjaa joku, josta ei juurikaan puhuta ja jolla on valtaa monen valtuutetun joko toimeentuloon tai johonkin muuhun
Muuten asiaa ei ymmärrä ollenkaan. Niin ajattelemattomasti toimivia valtuutettuja ei voi muuten yhdessä kunnassa olla niin paljon.

Toimituksen poiminnat