JanneOlsen

Järjestelykeskus palkittiin ja lopetettiin

  • Tornion järjestelykeskus
    Tornion järjestelykeskus

 

YLE Kemi kertoo tänään, että syyskuusta asti Torniossa toiminut järjestelykeskus on suljettu ainakin toistaiseksi. Syy sulkemiseen on luonnollisesti tyrehtynyt turvapaikanhakijoiden määrä. Valtioneuvosto on kuitenkin linjannut, että järjestelykeskus voidaan tarvittaessa avat uudelleen nopealla aikataululla, mikäli turvapaikanhakijoiden määrä kasvaa.

http://yle.fi/uutiset/tornion_jarjestelykeskus_on_lopettanut_toimintansa/8752229?origin=rss

 

Yle Kemi kertoi tänään myös sen, että Tornion järjestelykeskus on palkittu vuoden Timanttiteko-palkinnolla. Turvallisuuskomitean myöntämän palkinnon perusteluissa todetaan, että järjestelykeskus on usean toimijan yhteinen ponnistus ja näin edustaa kokonaisturvallisuuden käytännön sovellusta parhaimmillaan.

http://yle.fi/uutiset/tornion_jarjestelykeskukselle_vuoden_timanttiteko_-palkinto/8752280?origin=rss

 

Kerrotaan heti alkuun, että olin yksi niistä 12:sta torniolaisvaltuutetusta, jotka vastustivat järjestelykeskuksen perustamistan keskellä kaupunkia sijaitsevaan entisen lukion tiloihin. Tuon syyskuisen valtuuston kokouksen henkilökohtaiset johtopäätökset tein siihen asti kerättyjen tietojen ja faktojen (joita ei ollut paljon) pohjalta. Jälkiviisaana on hyvä sanoa, että olisi PITÄNYT luottaa viranomaisiin, jotka ovat tehneet ainakin allekirjoittaneeseen lähtemättömän vaikutuksen operoidessaan Torniossa.

 

Hyvin nopeasti järjestelykeskuksen avaamisen jälkeen kävi selväksi, että tullilla, rajavartiolaitoksella sekä poliisilla oli selkeä strategia, miten hallitsematon turvapaikanhakijoiden vaellus Ruotsin rajan yli Suomeen saadaan hallintaan. Viranomaisyhteistyö oli paikkakuntalaisen näkökulmasta katsottuna mykistävää seurattavaa. Vaikka Suomessa ei ollut aikaisempia kokemuksia järjestelykeskuksen kaltaisesta toiminnasta, viranomaiset pyörittivät kukin omalla tahollaan järjestelykeskusta kuin vanhat tekijät. Tai ainakin se siltä ulkopuolisen silmiin vaikutti, sillä järjestelykeskuksen läsnäolo keskellä kaupunkia ei loppujen lopuksi näkynyt katukuvassa millään muulla tavoin kuin siten, että katukuvaan ilmestyi rutkasti enemmän hälytysajoneuvoja tullin, rajavartiolaitoksen ja poliisin toimesta. Näistä tuntemuksista kirjoitin jo lokakuussa US:n blogissa, eli kuukausi järjestelykeskuksen avaamisen jälkeen. http://janneolsen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/204858-tornion-jarjestelykeskus-toimii-hyvin

 

Turvapaikanhakijoiden osalta Torniossa ja järjestelykeskuksessa on ollut hiljaisempaa jo marras-joulukuusta lähtien. Ruotsin ja Tanskan tiukennettua rajavalvontaansa Tornioon tuli vielä pari viikkoa muutamia kymmeniä turvapaikanhakijoita päivittäin, mutta vähitellen tulijamäärät Ruotsin suunnalta tyrehtyivät kokonaan. Odottelin jo tuolloin päätöstä järjestelykeskuksen sulkemisesta, kunnes tilanne itärajalla alkoi vilkastumaan. Nyt myös itäraja on hiljentynyt ainakin toistaiseksi ja palkittu järjestelykeskus on nyt suljettu.

 

Kevät ja kesä näyttää, onko järjestelykeskukselle käyttöä tulevaisuudessa. Euroopassa ja EU:n ulkorajojen tuntumassa liikkuu kymmeniä ellei satoja tuhansia turvapaikanhakijoita tälläkin hetkellä, jotka etsivät paikkaa jonne pysähtyä. Tornion ja Suomen rooli pakolaiskriisissä on täysin riippuvainen muiden EU-maiden rajavalvonnasta.

 

Joka tapauksessa minulla ei ole enää mitään syytä epäillä Suomen viranomaisten kykyä ottaa niinkin haastava kriisi hallintaan, kuin pakolaiskriisi syksyllä oli. Järjestelykeskus osoitti tarpeellisuutensa ja kaikki sen ympärillä toimineet toimijat ansaitsevat kiitettävän arvosanan. He suorittivat valtioneuvoston asettaman tehtävän maaliin rautaisella ammattitaidolla ja vuoden Timanttiteko-palkinto on täysin ansaittu.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän tuomaslantto kuva
Tuomas Lantto

Muuten meni ainakin näin sivusta seurattuna hienosti, mutta tuo tiedotuslinja perustamisvaiheessa oli kyllä niin luokatonta, että sillä luotiin ihan turhaa pelkoa kaupunkilaisille. Tosin voihan olla, että kukaan ei oikein tiennyt miten tämä tulee toimimaan ja sitä ei taas haluttu äänenen sanoa.

Käyttäjän JanneOlsen kuva
Janne Olsen

Se on juuri näin, kuten sanot. Epävarmuustekijöitä oli paljon ja se näkyi vielä valtuuston kokouksessakin, jossa kuultavana oli maan johtoa valtiosihteeri Paula Lehtomäestä alkaen. Silloin kuitenkin vakuutettiin kaikesta huolimatta, että homma hoituu. Ja hoituihan se... Toki asiaa varmasti helpotti se, että käytännössä heti järjestelykeskuksen perustamisen jälkeen tulijoiden päivämäärä tippui 700-800:sta 300-400:aan. Olihan se alku aika jännittävä, kun näytti heti kättelyssä että järjestelykeskus tulee ruuhkautumaan, kun Putaan halli ja yritystalo otettiin hätämajoituskäyttöön.. No, loppu hyvin, kaikki hyvin

Toimituksen poiminnat