JanneOlsen

Sairaana työttömänä

 

Työttömyys on Suomen ongelma number UNO. Työttömyydestä puhutaan jatkuvasti ja miksi ei puhuttaisi? Koko maan työttömyysprosentti on 10%:n hujakoilla ja kriittisimmillä alueilla työttömyys huitelee jo pitkälti yli 20%:ssa.

 

Työttömyydestä puhuttaessa esillä on jatkuvasti erilaiset toimenpiteet, joilla työttömät saadaan aktivoitua lähemmäs avoimia työmarkkinoita ja jopa "oikeisiin töihin". Harvemmin kuitenkin kuulee puhuttavan, että työttömien joukossa on pitkä liuta sellaisia ihmisiä, jotka eivät todellisuudessa ole työkykyisiä. Etenkin pitkäaikaistyöttömissä (yli 1000 päivää työttömänä) on todella paljon ihmisiä, jotka ovat TE-toimistossa työttömänä työnhakijana "olosuhteiden pakosta". He ovat ihmisiä, jotka eivät ole työkykyisiä ja  kuuluisivat todellisuudessa työkyvyttömyyseläkkeelle tai vähintään sairauslomalle Kelan maksamalla sairauspäivärahalla. Koska eläke tai sairauspäiväraha on syystä tai toisesta poissuljettu vaihtoehto, työkyvyttömän ihmisen ainoa mahdollisuus on ilmoittautua työttömäksi työnhakijaksi ja tätä kautta työmarkkinatuen piiriin. Tällaiseen tilanteeseen sairauslomalla olevan ihmisen ajaa kaksi asiaa:

 

Hylätty eläkepäätös

 

Pitkään sairaana ollut ihminen saattaa päätyä hakemaan usean eri ammattilaisen kehoituksesta työkyvyttömyyseläkettä. Yleensä ennen eläkehakemusta ihminen on käynyt läpi useita eri toimenpiteitä, jolla työkykyä on arvioitu. Kuntoutus, työkokeilu sekä kuntouttava työtoiminta ovat näyttö siitä, että työtön on kykenemätön tekemään työtä kokonaan tai osittain. Konkreettisten toimenpiteiden lisäksi eläkkeen hakijalla saattaa olla useiden terveysalan ammattilaisten lausuntoja, jotka tukevat myönteistä eläkepäätöstä. Silti eläkehakemus usein hylätään ja siinä todetaan, että alentuneesta työkyvystä huolimatta työtön kykenee kuitenkin johonkin. Yleensä tämä "johonkin" on kuntouttavaa työtoimintaa, josta ei ole työttömälle asian mukaista hyötyä.

 

Sairauspäivärahan "määräaikaisuus"

 

Jos työtön todetaan työkyvyttömäksi, hänet määrätään luonnollisesti sairauslomalle. Tällöin työtön voi hakea Kelalta sairauspäivärahaa. Määrältään sairauspäiväraha on hieman työmarkkinatukea suurempi, mutta suurin ongelma työttömän näkökulmasta on sairauspäivärahan määräaikaisuus, sillä etuutta ei voi saada kuin 300 päivää. Mikäli sairausloma jatkuu 300 päivän jälkeen edelleen, työtön ei saa sairauspäivärahaa vaan hänen on haettava työmarkkinatukea. Ja kun työkyvytön työtön saa työmarkkinatukea, hän "komistaa" työttömyystilastoja.

 

Arvoisa ministeri Lindström

 

Mielestäni hallituksen ja työministeri Lindströmin pitäisi panostaa nimenomaan tähän epäkohtaan. Eihän voi olla niin, että oikeasti työkyvytön ihminen on työttömänä vain toimeentulon tähden? On uskomatonta, että selkeästi työkyvyttömän ihmisen useiden terveysalan ammattilaisten puoltama eläkehakemus hylätään useimmiten edes tapaamatta henkilöä. Annetaan ohjeita toimenpiteisiin, jotka on moneen kertaan koluttu ja hyödyttömiksi todettu. Eräänlaista ihmisen pompottelua ja luukuttamista se on tämäkin.

 

Myös sairauspäivärahan määräaikaisuudesta pitää päästä eroon. Jos ihminen on lääkärin myöntämällä sairauslomalla, hänen etuuden pitää olla sairauspäiväraha sairausloman päättymiseen asti.  Työkyvyttömän ihmisen paikka ei ole TE-toimistossa työttömänä työnhakijana, jolloin hän on velvollinen ottamaan tarjottua työtä vastaan.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

Mitä jos lisättäisiin työnantajien määrää reilusti?

Käyttäjän LassiJskelinen kuva
Lassi Jääskeläinen

Sitä ei taida kukaan vastustaa?

Pekka Iiskonmaki

#5
Kerro Lassi miten SDP aikoo asian hoitaa? Työttömyys vaan kasvaa ja uusia työnantajia kaivataan.

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Eipä Suomelle ole paljon toivoa?

Pekka Iiskonmaki

#4
Johan te olitte hallituksessa ja ei hyvin mennyt. Työnantajien määrä väheni.

Käyttäjän LassiJskelinen kuva
Lassi Jääskeläinen

Tärkeä kirjoitús ja näkökulma.

Riitta Tukia-Taavitsainen

Eipä taidat asiat muuttua miksikään ???
Ja Vakuutuslääkärijärjestelmän muutosasia taisi hautautua ”jonku”pöytälaatikkoon.............

Riitta Tukia-Taavitsainen

Eipä taidat asiat muuttua miksikään ???
Ja Vakuutuslääkärijärjestelmän muutosasia taisi hautautua ”jonku”pöytälaatikkoon.............

Toimituksen poiminnat