JanneOlsen

Nuoret mukaan päätöksentekoon

 

Seuraavat kuntavaalit ovat jo oven takana. Keväällä 2017 pidettäviin vaaleihin jokainen puolue valmistautuu omalla tavallaan. Käytännössä kuitenkin kaikki puolueet ovat aloittaneet potentiaalisten ehdokkaiden metsästyksen jo aikoja sitten. Joillekin puolueille ehdokkaiden saaminen on varmasti helpomaa kuin toisille, mutta uskallan väittää, että etenkin nuorten ehdokkaiden löytäminen on jokaiselle puolueelle yhtä hankalaa. Tässä yhteydessä nuorella ehdokkaalla tarkoitan alle 35-vuotiasta henkilöä.

 

Kun muistelen omaa päätöstäni lähteä kunnallisvaaleihin ehdolle vuonna 2012, olin "vasta" 28-vuotias. Vaikuttaminen oman kunnan asioihin oli kiinnostanut jo pitkään, mutta päätös ehdokkaaksi lähtemiseksi ei ollut helppo. Itse asiassa en olisi todennäköisesti lähtenyt ehdolle, ellei varttuneempi paikallinen puolueväki olisi niin sitkeästi taivutellut. Jälkikäteen kun asiaa miettii, empimiseen vaikutti eniten se, että kunnallispolitiikassa on mukana todella vähän nuoria. Itsekin taisin olla liki kolmekymppisenä oman puolueeni ehdokaslistan kolmanneksi nuorin.

 

Vaalien aikaan sain paljon kannustavaa ja rohkaisevaa palautetta, mutta samaan hengenvetoon todettiin, etten ensikertalaisena tule menemään läpi, mutta eiköhän joku kiva lautakuntapaikka vähintään varajäsenen muodossa onnistu. Ajan saatossa aloin itsekin uskoa tähän, enkä odottanut mitään ihmeitä vaalituloksesta. Kun sitten kaikkien yllätykseksi satuinkin pääsemään viimeisten joukossa läpi, huomasin, että olin koko Tornion kaupunginvaltuuston toiseksi nuorin jäsen. Ainoastaan Keskustan istuva kansanedustaja Katri Kulmuni oli nuorempi. Olimme Kulmunin kanssa koko valtuuston ainoat alle 30-vuotiaat valtuutetut.

 

Luottamushenkilönä toimiminen on ollut erittäin mielenkiintoista ja antoisaa touhua. Koen, että olen voinut vaikuttaa asioihin hyvin ja mielipiteitäni on kuunneltu. Puheet siitä, että "vanhat parrat" päättää asiat valmiiksi ja loput toimivat jonkinlaisina kumileimaisimina ei pidä ainakaan Torniossa paikkaansa. Toki, vähemmistöpuolueen edustajana usein ollaan jääty nuolemaan näppejä, mutta yleisesti katsoen valtuustossa on tehty päätöksiä, johon myös itse on päässyt vaikuttamaan.

 

Nuoret ja vähän kokeneemmat luottamushenkilöt täydentävät tiedoillaan ja taidoillaan hienosti toinen toisiaan. Esimerkiksi perheellinen nuori valtuutettu voi tuoda omalla kokemuksellaan uutta näkökulmaa valtuustolle lapsiperheille tärkeistä asioista, kun taas vähän kokeneemmalla valtuutetulla voi olla hyvinkin vankka kokemus terveyskeskuspalveluista tai vanhustenhuollosta. Jos nämä voimavarat osataan hyödyntää valtuustossa oikein ja jokaisen mielipidettä ja arvoja kunnioittaen, lopputulos on varmasti hyvä.

 

Rohkaisen kaikkia vähänkin kuntapäättäjänä toimimisesta kiinnostuneita lähtemään ehdolle vuoden 2017 kuntavaaleihin. Kunnallinen päätöksenteko tarvitsee myös nuoria vaikuttajia, joten erityisesti haluan rohkaista nuoria hyppäämään kunnallispolitiikkaan mukaan. Sivusta on turha kurmuttaa. Jos haluaa muutosta asioihin, on itse oltava valmis tekemään asian eteen jotakin. Näin tein minäkin, eikä ole tarvinnut katua.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Nykytilanteessa: Mitä kuntia on huomenna ja mistä kunnat saavat huomenna päättää?

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Minä taas olin 27-vuotias, kun tulin valituksi valtuustoon 1968, valtuutettuna olen vielä kuudennella vuosikymmenellä.

Käyttäjän JanneOlsen kuva
Janne Olsen

Toimituksen poiminnat