JanneOlsen

Perustoimeentulotuki siirtyy Kelalle - Uhka vai mahdollisuus?

 

Perustoimeentulotuen käsittely ja myöntäminen siirtyy Kelan vastuulle vuoden 2017 alusta. Asian valmistelu on lähtenyt melko verkkaisesti käyntiin ja ottaen huomioon, että kaiken pitäisi olla valmista noin 8 kuukauden päästä, tilanne ei ole kovin vakuuttava. Avoimia kysymyksiä on enemmän kuin vastauksia. Se kuitenkin on varmaa, että perustoimeentulotuki siirtyy Kelalle vuoden 2017 alusta alkaen, oltiinpa siihen valmiita tai ei. Sekin on varmaa, että huolimatta siirrosta perustoimeentulotuen lasku lankeaa edelleen kuntien maksettavaksi.

 

Kela-siirron myötä perustoimeentulotuen hakeminen painottuu entistä enemmän verkkoon. Toimeentulotukihakemukset pitää siis täyttää netissä. Samoin kaikki toimeentulotuen liitteet pitää toimittaa Kelaan sähköisesti. Käytännössä tämä siis tarkoittaa sitä, että liitteet pitää ensin skannata ja lähettää liitetiedostona toimeentulotuen käsittelevälle virkailijalle. Entäpäs jos ei ole nettiä saati skanneria? Tässä tapauksessa toimeentulotuen hakija voi soittaa Kelan palvelunumeroon ja jättää hakemuksen puhelimessa suullisesti. Liitteet tulee toimittaa tässä tapauksessa postitse. Toivon mukaan Kela perustaa toimeentulotuen hakijoita varten erillisen palvelupuhelimen, josta asiakkaalle myös vastataan. Jokaiselle vähääkään Kelan kanssa asioineelle palvelunumeroiden jonotusmusiikki on tullut tutuksi.

 

Onko perustoimeentulotuen Kela-siirto sitten uhka vai mahdollisuus? Aikuissosiaalityön parissa työskentelevänä arvioisin, että valtaosalle eli n. 80%:lle perustoimeentulotukiasiakkaista siirto on mahdollisuus. Tarkoitan näillä asiakkailla niitä, joiden ainoa ongelma on toimeentulo. Heidän kohdalla Kela-siirto on aiheellinen ja siirron myötä ns. luukuttaminen vähenee. Onhan se varmasti turhauttavaa, kun joutuu hakemaan n. 100€ erikseen kunnan sosiaalitoimistosta toimeentulotukena, vaikka Kelan etuudet (työmarkkinatuki ja asumistuki) ovat ajantasalla. Kela-siirto mahdollistaa näille asiakkaille koko toimeentulon hakemisen yhdestä pisteestä.

 

Sen sijaan näkisin, että Kela-siirto on valtava uhka etenkin syrjäytymisvaarassa tai jo syrjäytyneille toimeentulotukiasiakkaille. Oman arvioini perusteella noin viidesosalle toimeentulotuen hakijoista Kela-siirto tulee tuottamaan isoja hankaluuksia. Jo pelkästään hakemiseen vaadittavan "kaluston", eli tietokoneen ja skannerin puuttuminen tuottaa monelle harmaita hiuksia. Lisäksi on paljon niitä, joilla ei ole esimerkiksi verkkopankkitunnuksia, jotka tulevat olemaan avainasemassa, jotta toimeentulotukihakemusta pääsee sähköisesti edes täyttämään. Puhelimella hakeminen näille asiakkaille on toki mahdollista, mutta eivät kaikki kykene edes siihen. Monet toimeentulotukiasiakkaat ovat tottuneet hoitamaan hakemuksen toimistokäynnillä oman sosiaalityöntekijän tai sosiaaliohjaajan luona. Monelle käynti sosiaalityöntekijän luona voi olla koko kuukauden ainoa ihmiskontakti. Tällaisissa tilanteissa asiakastyö on avainasemassa. Asiakkaan kokonaistilannetta arvioidaan koko ajan.

 

Pohjois-Suomen näkökulmasta katsottuna vuoden 2017 alusta alkaen toimeentulotuki tullaan käsittelemään kolmella paikkakunnalla: Rovaniemellä, Oulussa ja Kajaanissa. Postipalveluiden supistumisen myötä julkisuudessa on paljon ollut pieni Sevettijärven kylä, josta matkaa tulee käytännössä kaikkiin peruspalveluihin satoja kilometrejä. Jos samaa kylää saa tässä yhteydessä käyttää esimerkkinä, niin Sevettijärveltä tulee 420 kilometriä matkaa lähimpään perustoimeentulotukea käsittelevään virkailijaan. Se on sama asia, kun helsinkiläisen vastuuvirkailija olisi Vaasassa. Voidaanko hyvällä omalla tunnolla sanoa, että yli 400 kilometrin päässä olevalla työntekijällä on selkeä kuva asiakkaan kokonaistilanteesta ja vaadittava paikallistuntemus? No ei varmasti voida. Omana huolenani on, että syrjäytymisvaarassa olevat ja yhteiskunnasta jo syrjäytyneet ajautuvat tämän uudistuksen myötä entistä lohduttomampaan tilaan.

 

Joku saattaa ajatella, että perustoimeentulotuen siirtymisen myötä kuntien sosiaalityöntekijöille jää enemmän aikaa asiakastyöhön. Näin varmasti joissakin tapauksissa onkin, mutta kyllähän asiakkaan suurin motivaatio tulla sosiaalitoimiston varatulle ajalle on toimeentulotuki, eli raha. Elämän- ja arjenhallintaan liittyvää sosiaalityötä tehdään toimeentulotuen käsittelyn yhteydessä. Harva tulee kutsusta sosiaalitoimistoon keskustelemaan virkailijan kanssa pelkästään päihteiden käytöstä tai kertomaan kuulumisia. Etenkään nuorempi sukupolvi ei ole kovin hanakkaa porukkaa tulemaan sosiaalitoimistoon rupattelemaan. Tämä on minun henkilökohtainen kokemus, josta voi ja saa toki olla eri mieltäkin. Toki Kela-siirto antaa sosiaalityöntekijöille enemmän mahdollisuuksia jalkautua asiakkaiden pariin, mikä on hyvä asia varsinkin isoissa kasvukeskuksissa, jossa on ihmisiä.

 

Kela-siirossa on kyllä ideaa, mutta niin kuin monessa muussakin asiassa, myös tässä tulisi huomioida myös ne kaikkein heikoimmassa asemassa olevat, jotka harvemmin pitävät mitään ääntä. He ovat kuitenkin peloissaan, sen voin vakuuttaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Ropi Jarrela

Tästä on pakko kirjoittaa kokonainen juttu - niin paljon "virheitä".

Käyttäjän JanneOlsen kuva
Janne Olsen

Meinaatko "virheitä" kirjoituksessa vai Kela-siirrossa?

Ropi Jarrela

Juu - pakko oli itsekin sitten asiasta kirjoitaa: Pomittuja virheitä -otsikon alle

Käyttäjän JanneOlsen kuva
Janne Olsen

Jos luet kirjoituksen ajatuksen kanssa läpi ja koitat asettua Pohjois-Suomessa asuvan asemaan, ymmärrät ehkä pointin. "Virheitä" en löytänyt kuin yhden ja sekin on ehkä vähän huonosti muotoiltu, eli miten liitteet toimitetaan sähköisen hakemuksen yhteydessä. Tosi on, että sähköisestä hakemuksesta huolimatta liitteet voi toimittaa perinteisellä postillakin. Myös hakemuksen voi tehdä paperisena, mutta kun kirjoitin nimenomaan Pohjois-Suomen näkökulmasta, niin täältä Kemi-Torniostakin lähimmän virkailijan luo tulee matkaa vähintään se 130 km. Sähköisten ja puhelimitse tehtyjen hakemusten suosio varmasti kohoaa. Etelä-Suomessa ja tiheään asutuilla alueilla tilanne voi toki olla eri ja tukea hakea vaikka paikanpäältä.

Muut kirjoituksessasi esille ottamasi asiat ovat minun henkilökohtaisia mielipiteitä, ei "virheitä".

Jyrki Paldán

Perustulo, niin saadaan nuokin ongelmat pois päiväjärjestyksestä.

Toimituksen poiminnat