JanneOlsen

Satsaamalla säästöjä

  • Satsaamalla säästöjä

 

Mäntsälässä ja Pornaisissa on huomattu jotain erittäin oleellistä jatkuvasti kasvavien lastensuojelumenojen suhteen: ainoa tapa saada kustannukset kuriin, on satsata ennalta ehkäisevään työhön, reilusti. YLE uutisoi eilen, että reilu satsaus lastensuojelun avohuollon tukitoimiin on tuonut miljoonasäästön Mäntsälässä ja Pornaisissa. Molemmissa kunnissa on päätetty palkata kodinhoitajia tekemään työtä perheissä. 

http://yle.fi/uutiset/kodinhoitajien_palkkaaminen_toi_miljoonasaastot__l...

Mäntsälässä, Pornaisissa ja monessa muussa kunnassa, jossa ollaan uskottu satsaamisen tehokkuuteen, nautitaan nyt satsausten hedelmistä. Satsaustoimenpide ei ole mitään rakettitiedettä, vaan perustuu ihan puhtaasti siihen, että tekeviä käsiä on riittävästi apua tarvitsivien perheiden suhteen. Kuntien kurjistuvassa taloustilanteessa on ajauduttu vuosien säästökuurien jälkeen tilanteeseen, jossa huomataan kunnan peruspaveluiden laadun heikentyneen merkittävästi. Näin on monin paikoin myös lastensuojelun suhteen.

Keskikokoisessa suomalaisessa kaupungissa, jossa lastensuojeluperheitä on pitkästi toistasataa, saattaa olla vain muutama perhetyöntekijä, joiden harteilla on koko ennalta ehkäisevän lastensuojelutyön taakka. On sanomattakin selvää, että näissä kunnissa lastensuojelun avohuollon laatu ei ole paras mahdollinen.  Kun avohuollon laatu on heikko, huostaanottojen riskit kasvavat. Ja huostaanottohan maksaa. Sijaishuoltopaikasta riippuen kodin ulkopuolelle sijoittaminen maksaa yhden lapsen kohdalla 55 000 - 130 000€/vuosi. Kärjistetysti voidaankin siis sanoa, että yhden huostaanoton/sijoituksen ennalta ehkäiseminen tuo säästöä vähintään yhden kotihoidon työntekijän vuosipalkan verran.

Paitsi että huostaanoton ennalta ehkäiseminellä on myönteinen vaikutus kunnan talouteen, ennen kaikkea sillä on erittäin tärkeä inhimillinen merkitys. Lähtökohtaisesti lapsen paikka on kotona, biologisten vanhempien luona. Perheessä voi kuitenkin olla jotain sellaista, mikä vaatii ulkopuolista apua. Perheessä voi olla sairautta, väsymystä, päihde- ja/tai mielenterveysongelmaa, taloudellista ahdinkoa tai jotain muuta sellaista problematiikkaa, joka vaikuttaa vanhempien kykyyn huolehtia paitsi lapsistaan, myös itsestään. Monesti ongelmat ovat kuitenkin sellaisia, että tarpeenmukaisilla ja riittävillä tukitoimenpiteillä perheen asiat saadaan järjestykseen. Yksi merkittävä tuki perheiden arjessa voi olla nimenomaan kodinhoitaja tai perhetyöntekijä, joka voi konkreettisesti auttaa perhettä arjen asioissa, tukea ja antaa tarvittaessa myös palveluohjausta. Ilman tällaista tukea monen perheen ongelmat kriisiytyvät ja tullaan tilanteeseen, jossa ainoa mahdollisuus on huostaanotto.

Huostaanotto ei saa, eikä se voi olla lastensuojelun perimmäinen tarkoitus. Mielestäni lastensuojelun ensisijainen tavoite tulee aina olla se, että lapsi pystyy jatkamaan asumista ja elämistä biologisten vanhempien luona. Mahdollisimman hyvin tähän tavoitteeseen päästään vain asianmukaisilla ja riittävillä avohuollon tukitoimilla ja tämä on hoksattu nyt viimeksi Mäntsälässä ja Pornaisissa. On kuitenkin vielä paljon kuntia, jotka arastelevat ratkaisevan askeleen ottamisessa.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän AnneSoimajrvi kuva
Anne Soimajärvi

Näinhän se juuri on. Lasta ja perhettä tukemalla kotiin/kotona päästään hyvin monenlaisissa tilanteissa hyviin tuloksiin ja säästetään elämälle.
Kiitos hyvästä, asiallisesta kirjoituksesta tärkeässä asiassa.

Käyttäjän tuomaslantto kuva
Tuomas Lantto

Onko Torniossa suunnitelmia ennalta ehkäisevän työn lisäämiseksi?

Käyttäjän JanneOlsen kuva
Janne Olsen

Juuri eilen luin tarkastuslautakunnan toimintakertomusta ja sieltä pystyi toteamaan, että huostaanottojen määrä vuodesta 2014 vuoteen 2015 tippui yhdestätoista kahteen, mitä voidaan pitää hyvänä suorituksena. Vapaaehtoisuuteen perustuvien ja lyhytaikaisten avohuollon sijoitusten määrä puolestaan oli reilusti noussut. Tähän on varmasti vaikuttanut se, että Torniossa on nyt jonkin verran satsattu avohuollon tukitoimiin kodinhoitajien muodossa. Niitä on muistaakseni 2 perhetyöntekijöiden lisäksi. Toki suunnitelmia ennalta ehkäisevän työn lisäämiseksi pitää aina olla suunnitelmia, mutta tilanne on nyt parempi kuin vuosiin.

Toimituksen poiminnat