JanneOlsen

Ryhmäkokoja suurentamalla kaupungin talous kuntoon?

 

Tornion koulutuslautakunta teki kokouksessaan 18.5.2016 äänestyksen jälkeen mielestäni viisaan ja kauaskantoisen päätöksen, kun se ei lähtenyt nostamaan varhaiskasvatuksen 3-6- vuotiaiden ryhmäkokoja. Kaupunginhallitus päätti kuitenkin jostain kumman syystä käyttää otto-oikeuttaan 6.6.2016 pidetyssä kokouksessa ja ottaa varhaiskasvatuksen ryhmäkokojen suurentamisen uudelleen käsittelyyn. 27.6.2016 pidetyssä kaupunginhallituksen kokouksessa on yksimielisesti päätetty nostaa varhaiskasvatuksen ryhmäkokoja 3-6- vuotiaiden ryhmissä siten, että 1.8.2016 alkaen yhdellä hoitajalla on hoidettavanaan kahdeksan (8) lasta nykyisen seitsemän (7) sijaan.

 

Kukaan varhaiskasvatusalalla työskentelevä tai päiväkoti-ikäisen lapsen vanhempi ei ole ainakaan minulle puolustanut ryhmäkokojen nostamista. Päinvastoin. Ryhmäkokojen suurentaminen on saanut aikaan pelonsekaisia tuntemuksia. Huoli on noussut omasta jaksamisesta, laadukkaasta työn suorittamista ja ennen kaikkea lasten turvallisuudesta. Varhaiskasvatusalan henkilöstö vetelee äärirajoilla jo nyt, joten millainen mahtaa tilanne olla 1.8.2016 jälkeen? Ryhmäkokojen suurentamista perustellaan tietysti säästösyillä. Asiaa olisi kuitenkin syytä pohtia monelta suunnalta. Aiheuttaako ryhmäkokojen suurentaminen riskin sairauspoissaolojen lisääntymiseen, henkilöstön uupumiseen, varhaiskasvatuksen laadun heikkenemiseen tai lasten turvallisuuden heikkenemiseen? Jos vastaus oli yhteenkin kohtaan ”kyllä”, noin 100 000€ vuotuinen säästötavoite on silkkaa utopiaa.

 

Lapset ja lapsiperheet pitäisi nähdä mahdollisuutena ja satsauskohteena tulevaisuutta ajatellen, ei pelkkänä kulueränä. Kannattaa muistaa, että kun viimeksi päätettiin leikata varhaiskasvatuksesta näin paljon, elettiin 1990-luvun alkupuolta. THL:n tekemän tutkimusten mukaan juuri 90-luvun laman lapsista poikkeuksellisen moni on kärsinyt myöhäisemällä iällä erilaisista vaikeuksista, kuten esimerkiksi päihde- ja mielenterveysongelmista. Tuolloinkin varmaan kuviteltiin saatavaksi säästöjä leikkaamalla varhaiskasvatuksesta, mutta todellisuudessa 90-luvun leikkauksista maksetaan laskua tänä päivänä ja samaa laskua maksetaan vielä pitkään. Tästä syystä on mahdotonta nähdä, että 27.6.2016 kaupunginhallituksen tekemä päätös nostaa ryhmäkokoja toisi pitkällä aikavälillä minkäänlaisia säästöjä Tornion kaupungin kassaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän peevee912 kuva
Eeva Vallius

Lisäksi lisääntyvät ryhmäkoon ylitykset, kun vanhemmat joutuvat opiskelun tai työn alkaessa kiireesti hakemaan osa-aikaiselle lapselle kokoaikasta paikkaa.

Toimituksen poiminnat