JanneOlsen

"Lex Lindström" tervetullut uudistus

 

Tämä päivä toi monelle 60-vuotiaalle pitkäaikaistyöttömälle iloisia uutisia.  Hallitus toteuttaa toimenpiteen, jonka myötä yli 60-vuotiaat yli 5 vuotta työttömänä olleet pääsevät kerta heitolla eläkkeelle. Uudistus koskee 5000 pitkäaikaistyötöntä. Kaikkien leikkauksien jälkeen tämä osoittaa sen, että hallituksella on kuin onkin inhimillisyyttä jäljellä.

 

Yli 1000 päivää työttömänä olleista iso osa on yli 60-vuotiaita. Suurimmalla osalla on edelleen halu työllistyä, mutta realiteetti on se, ettei töitä ole tarjolla. Nuoremmat, koulutetut henkilöt menevät työpaikkoja jaettaessa aina edelle ja yli 60-vuotiaille pitkäaikaistyöttömille ainokaksi vaihtoehdoksi jää työkokeilu, kuntouttava työtoiminta tai työnhakuvalmennus. Se voi olla nöyryyttävää ihmiselle, joka on ollut esimerkiksi 35 vuotta työelämässä.  Itse työskentelen pitkäaikaistyöttömien parissa ja räikein näkemäni esimerkki tähän astisella uralla on ollut se, kun 62-vuotias nainen ohjattiin TE-toimistosta työelämävalmennukseen, kun eläke häämötti muutaman kuukauden päässä. Tätä ennen nainen oli ollut lähinnä kuntouttavan työtoiminnan kaltaisissa toimenpiteissä vuosien ajan.

 

"Lex Lindström" lopettaa yli 60-vuotiaiden pitkäaikaistyöttömien luukuttamisen. On turhauttavaa, kun TE-toimiston varatulle ajalle tulee 60-vuotias pitkäaikaistyötön ja kaikki osapuolet tietävät, että tarjolla ei ole kuin "pakkopullaa", eli työkokeilua tai kuntouttavaa työtoimintaa. "Lex Lindström" armahtaa yli 60-vuotiaita pitkäaikaistyöttömiä antamalla mahdollisuuden siirtyä eläkkeelle. Pois työvoimapalveluista, joista tuskin olisi muutenkaan hyötyä. Edellisen kerran vastaavanlainen uudistus tehtiin vuonna 2005 ja se kantoi nimeä "Lex Taipale". Silloinen työministeri Ilkka Taipale (sd.) ajoi läpi lain, jonka perusteella yli 10 vuotta työttömänä olleet yli 57-vuotiaat pääsivät eläkkeelle. Tämä kertaluontoinen lain myötä 4000 pitkäaikaistyötöntä siirtyi eläkkeelle ja se keräsi laajalti kiitosta.

 

Tiedän, että työministeri Lindström lukee näitä blogeja ja ottaa asioihin ansiokkaasti kantaa. Siksi ehdotankin työministerille, että otatte seuraavaksi käsittelyyyn vakuutusyhtiöt ja erityisesti vakuutusyhtiöiden lääkärit, jotka säännöllisesti tekevät kielteisiä eläkeratkaisuja henkilöille, jotka eivät oikeasti ole työkykyisiä ja joilla on pitkä liuta lausuntoja ammattilaisilta, jotka puoltavat eläkettä. Eikö tämä ole Teidänkin mielestänne vääryys?

 

Vaikka alussa sanoinkin, että tämä päivä on monelle pitkäaikaistyöttömälle ilon juhla niin täytyy muistaa, että samaan aikaan tuhannet työkyvyttömät työttömät jatkavat vuosia kestänyttä taisteluaan vakuutus- ja eläkeyhtiötä vastaan päästäkseen työkyvyttömyyseläkkeelle. He varmasti ovat seuranneet kateellisina taisteluidensa keskellä "Lex Lindströmiä", joka antaa osalle pitkäaikaistyöttömistä mahdollisuuden siirtyä eläkkeelle sormia napsauttamalla.

 

Tätä kannattaisi työministerinkin miettiä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (21 kommenttia)

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Hyvä kun SDP ehdotus-15 kelpasi PS. Kannattaa sillä nyt patsastella.

15.12-15
ESS
Entinen sosiaalipsykiatrian professori, ex-kansanedustaja Ilkka Taipale (sd.) on esittänyt vuonna 2005 voimaan tulleen ja nimeään kantavan Lex Taipaleen
-uusimista nykypäivän tarpeisiin.

-Lex Taipaleen avulla noin 4 000 pitkäaikaistyötöntä pääsi kerralla eläkkeelle ilman työkyvyttömyyden tutkimista.
Taipaleen mielestä työkyvyttömyyseläkettä odottavista 20 000 työtöntä pitäisi päästää suosiolla eläkkeelle vanhimmasta ja raihnaisimmasta päästä.
Arvio on, että Suomessa on vähintään 70 000 sellaista työtöntä, joiden kuuluisi olla eläkkeellä. Määrä kasvaa koko ajan.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

"Hyvä kun SDP ehdotus-15 kelpasi PS. Kannattaa sillä nyt patsastella."

Patsastella?

https://www.suomenuutiset.fi/ilkka-taipale-toivoo-...

Käyttäjän JanneOlsen kuva
Janne Olsen

Ei tästä kannata vastakkainasettelua tehdä. Päätös on hyvä ja tarpeellinen. Kiitos siitä ministeri Lindströmille ja hallitukselle.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström Vastaus kommenttiin #6

Kiitos Janne.

Olen aivan samaa mieltä. Aivan turhaa vastakkainasettelua. Itse asia on tärkein.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #8

Ministeri lie osaa vastata tähän ? Miten irtisanottu työtön joka on ikänsä työssäollessaan maksanut palkastaan veroja 22%-42% +Alv 12%-24% ei ole enää oikeutettu saamaan sosiaaliturvaa ?
Vaikka hän on maksanut maataloustukia,kotihoidontukia ym.muiden tukiin työssä ollessaan ?
Eli irtisanottu työtöntä palkansaajaa,veronmaksajaa ei enää koske edes yhdenvertaisuuslaki? Jota muutettiinjoulukuussa-14 työttömien yhdenvertaisuutta heikentävästi?? Miksi?

Joko erotaan EU vai miksi PS työministeri tanssii EU pillin mukaan ? PS tuli porvarien juoksupoikia.

1. Globalitalous hyvinvointijärjestelmän muokkaajana
Väitteemme politiikan muutoksesta saa empiiristä tukea esimerkiksi Euroopan Komission julkaisemasta Employment in Europe –julkaisusta.
-Siinä eurooppalaisen työllisyysagendan
-keskeisimmiksi kysymyksiksi määritellään joustavuus työnteon malleissa, joustavuus palkoissa, (työvoiman)
lisääntynyt kontrolli työttömän työhalukkuutta kohtaan;
sosiaaliavustusasiakkaiden pakottaminen tekemään työtä etuuksiensa saamiseksi;
uusien työllisyyskoulutusohjelmien luominen;

-pyrkimykset kasvattaa työtä tekevien ja työttömien välistä tuloeroa ja
pyrkimykset yksinkertaisesti alentamalla etuuksien kompensaatiotasoja, lyhentämällä etuuksien kestoa sekä tiukentamalla järjestelmäkohtaisia sisäänpääsykriteereitä.

-Tässä sovelletaan ns. työntöstrategiaa (push strategy) velvoittamalla etuuksien saajat aktiivisesti ilmoittautumaan työnhakijoiksi ja lisäämällä uusia ehtoja etuuksien saamiselle – eli yksinkertaisesti sanoen tehdään elämä sosiaaliturvan varassa vähemmän miellyttäväksi ja houkuttelevaksi.

Käyttäjän JanneOlsen kuva
Janne Olsen

Mitäs ministeri on mieltä vakuutusyhtiölääkäreistä ja siitä, että selkeästi työkyvyttömille työttömille tehdään järjestään kielteisiä eläkepäätöksiä, vaikka tutkivien lääkäreiden ja muiden asiantuntijoiden kanta olisi toinen?

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström Vastaus kommenttiin #7

Olen asiasta varsin hyvin tietoinen. Ja se on agendallani ja ollut sitä jo pitkään. Eikä sitä ole haudattu mihinkään.

https://suomi2017.wordpress.com/2012/06/29/preside...

Käyttäjän JanneOlsen kuva
Janne Olsen Vastaus kommenttiin #10

Hienoa! Toivottavasti asiassa päästään eteenpäin tavalla tai toisella. Kiitos kun tulit ja otit kantaa asiaan. Arvostan tällaista toimintaa ministeriltä todella paljon.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Tuliko vaatimus Sipilältä? Ouluhan on Sipilän ja lestadiolaisten kaupunki?

15.12-15
ESS
Entinen sosiaalipsykiatrian professori, ex-kansanedustaja Ilkka Taipale (sd.) on esittänyt vuonna 2005 voimaan tulleen ja nimeään kantavan Lex Taipaleen
-uusimista nykypäivän tarpeisiin.
-Nämä kustannukset olivat viime vuonna noin 11,8 ja tänä vuonna jo arviolta 21,5 miljoonaa euroa.
Oulussa on tällä hetkellä yli 5 000 yli vuoden työttömänä ollutta työnhakijaa. Määrä on vuoden aikana kasvanut noin tuhannella pitkäaikaistyöttömällä.

Elisabet Pajala

Arvoisa työministeri. Haluaisin kysyä mielipidettänne tasa-arvosta. Olen nyt 60-vuotias ja oletin saavani velvoitetyön kaupungilta. Velvoitetyö olisi kokoaikaista ja mielekästä. Saisin tulevan päivärahani nostettua hieman koska olen viimeksi ollut palkkatuella 80% työajalla. Nyt kuitenkin on niin että 57-59 vuotiaat saavat velvoitetyön mutta me 60 v. täyttäneet ohjataan työkokeiluun ilman palkkaa. Olen itse työkykyinen ja olen pettynyt, etten pääse oikeaan työhön. Mielestäni tämä on tasa-arvokysymys. Sopii varmaan vajaakuntoisille "putkeen" pääsemiseen. En kadehdi niitä 60 vuotiaita jotka pääsevät suoraan eläkkeelle oltuaan 5 vuotta työttömänä. Olen aina itse ollut palkkatuella töissä kun päivärahakausi on päättynyt. Onko tämä kuntien tulkinta mielestänne oikein 60 vuotiaita kohtaan ja eikö kysymys ole ikärasismista kun tämä menettely koskee vain 60 vuotta täyttäneitä.

Jukka Mäkinen

Mietin vaan miten tuollainen vaikuttaa sellaisiin, jotka eivät ole olleet työssä, mutta eivät ole edes vaivautuneet työnhakijaksi työvoimatoimistoon koska sieltä ei kuitenkaan mitään saa. Katsotaanko sellainen henkilö työttömäksi, vai pitääkö olla työtön työnhakija.

Käyttäjän JanneOlsen kuva
Janne Olsen

Aika näyttää, mutta epäilisin, että pitää olla 5 vuotta työttömyyttä takana nimenomaan TE-toimiston listoilla. Soinin heittämä luku (5000 työtöntä) viittaisi tähän.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Pakettiin kuuluu myös 3%:n 'höylä'.
Onks' sekin kivaa?

Henry

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Luin jostakin että tämä "Lex Lindström" tulee koskemaan noin kolmeatuhatta ihmistä ja kun valtio on lähes konkurssissa, on politiikan teko kolmentuhannen ihmisen takia aikamoista tuhertelua. Toki suuntaus on hyvä ja pääavauksesta pointsit Lindsrömille, mutta tällä hetkellä tehtyjen päätösten tulisi koskettaa huomattavasti suurempia väestöryhmiä ja isompia asioita.

Jos jaamme maamme asukkaat kolmentuhannen ryhmiin, joille kaikille tehdään erillisiä päätöksiä, tulevat päätökset erittäin kalliiksi.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

9@. Ne tulevat kalliiksi, kun edelliset eivät tajunneet päästää eläkkeelle fyysisten raskaiden töiden tekijät ja päästäneet nuoret tekemään.

Käyttäjän OlaviSalokangas kuva
Olavi Salokangas

Lukuja tulee ja lukuja menee, mutta kun sinä selität jostain lukeneesi luvun kolmetuhatta (3 000), niin minä taas vakuutan jostain lukeneeni luvun viisituhatta (5 000).

Onko sinulla mitään käsitystä siitä, mistä nämä näinkin suuret näkemyserot nuppiluvuissa johtuvat? Vai johtuvatko koko näkemys -ja lukuerot vain siitä vanhasta periaatteesta ts. "väärin sammutettu, sanoi Porin palokunta Rauman palokunnan sammutuksesta."?

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

Miten " LEX Lindström " vaikuttaa kohtapuolin 62 täyttävään työttömään. Viimeiseen vuoteen ei ole ollut töitä, 2011-2015 vuosittain 2kk töitä eli sesonkitöissä.

Käyttäjän JanneOlsen kuva
Janne Olsen

Ei kaiketi mitenkään. Työttömyyttä pitää olla yksiselitteisesti ja yhtäjaksoisesti takana 5 vuotta. Näin minä olen tämän toimenpiteen tulkinnut.

Tämä onkin mielenkiintoinen näkökulma, jota en osannut ajatella. Entäpä jos on ollut 5 vuotta sitten kuukauden töissä, niin sulkeutuuko Lex Lindströmin mahdollisuus tälliaselta ihmiseltä pois?

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Vuonna 2013 oli tarjous, jonka mukaan pystyi pääsemään 62-vuotiaana eläkkeelle, jos määrätyt jutut loksahtivat paikalleen. Minulla loksahti ja pääsin eläkkeelle 62-vuotiaana.

Kohtuullista olisi, että työkkäri saisi jonkun prosenttikiintiön tässä Lex Lindströmissä tuon 'päälle', mitä nyt esitetään.
Eli työkkäri voisi jakaa "eläkeoikeuden" jossakin määrin ja olisi joitakin sääntöjä mallia "ensin ne joilla on tarvittavat lääkärintodistukset..." jne., jottei menisi ihan pärstäkerroin-jutuiksi.

Tiedän kokemuksesta, että työkkärillä on asiakkaita, joiden pitäisi saada sosiaalista tukea, koska paluuta työelämään ei ole, mutta "paragraafit pitää täyttää"..., joten siellähän roikkuvat - työkkärissä siis.

Henry

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero Vastaus kommenttiin #15

Muutama tuttava on päässyt eläkkeelle 62-vuotiaana, samaa minäkin ajattelin kokeilla. Lähinnä kiinnostaa vaikuttaako nuo muutamat kuukaudet vuodessa,
ettei pääse automaattisesti LEX Lindströmin piiriin.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #16

Miten PS vastaa tuohon työttömien kyykytykseen esim.
Luopumistuki (eläke) 56v-63v 1 040e/kk ? 7vuotta ,100% verovaroista?
THL poisti raskaantyön -14 listalta,automatisoinnin ja koneillistumisen takia maataloutta harjoittavilta.
MAVI mukaan -16 mitään muutoksia ei tuohon tehty -09 jälkeen.Tuki vain nousi entisestään.

http://www.taloussanomat.fi/tyomarkkinat/2009/03/0...

Toimituksen poiminnat