JanneOlsen

Kuinka Te kehtaatte? Ja kyllähän Te kehtaatte

  • Kuinka Te kehtaatte? Ja kyllähän Te kehtaatte

 

Juha Sipilän johtama hallitus on vienyt kansalaisten ja median huomion epäolennaisuuksiin kuten esimerkiksi Guggenheimin valtion rahoituksen eväämiseen (jota kukaan ei ole edes esittänyt) sekä päivähoitomaksujen korotuksen tyrmäämiseen (joka alunperin oli Juha Sipilän hallituksen päätös) ja vienyt samalla eteenpäin tehostetun palveluasumisen ja vanhainkotien hoitajamitoituksien alentamista 0,5:sta 0,4:ään. Tämä on räkäisy suoraan vanhustyön työntekijöiden, sekä vanhusten kasvoille.

 

Jokainen vähänkin vanhustyöstä perillä oleva tietää, että tehostetun palveluasumisen yksiköissä ja vanhainkodeissa vedellään äärirajoilla jo nyt. Ja nekin, jotka eivät niin perillä olekaan, ovat voineet lukea lehtien palstoilta karmeita tarinoita vanhuksista, jotka ovat jääneet hoitamatta ja huolehtimatta. Valtaosassa tällaisista tapauksista taustalla on resurssipula.

 

Sipilän hallitukselle ei siis riittänyt, että päivähoidon laatua ja turvallisuutta heikennettiin reilulla kädellä subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajaamisella ja hoitajamitoituksen höllentämisellä yli 3-vuotiaiden päiväkotiryhmissä, vaan "mukaan talkoisiin" piti tietenkin saada myös vanhukset, jotka ovat tehneet suuren elämäntyönsä tämän yhteiskunnan kehittämisessä ja osa jopa suojelemisessa. Hallituksen kaavailuissa ei paljon paina edes vanhsupalveluiden ylimmän valvojan, eli Valviran täystyrmäys hoitajamitoituksen alentamiselle.

http://yle.fi/uutiset/valvira_hoitajamitoituksen_alentaminen_runnoo_kovi...

 

Valvira pelkää hoitajamitoituksen alentumisen myötä hoidon laadun kärsivän. Vanhusten huolenpidon ja hoivan laatu kärsii liian vähällä väellä, viriketoiminta vähenee huomattavati ja vanhusten ulkoiluttaminen saattaa jäädä kokonaan omaisten vastuulle. Valvira toteaa lausunnossaan yksiselitteisesti, että henkilöstömitoituksen alentamiselle ei ole perusteita. 

 

Valviran ylitarkastaja Elina Uusitalo kiteyttää YLE:n uutisessa vanhusten hoidon laatukriteerit kahdessa lauseessa:

 

"Jotta laadukas hoiva pyörii, pitää olla tietty määrä hoitajia. Jotta pystytään päivittäiset hoitotoimenpiteet suorittamaan: ruuat, vessakäynnit, suihkutukset."

 

Vanhustyön eettisissä ohjeissa puolestaan peräänkuulutetaan mm. turvallisuutta, vanhuksen oikeutta hyvään elämään ja hyvään kuolemaan sekä työtä tekevien ammattilaisten vastuullisuutta ja ammatillisuutta. Vanhustyön eettiset ohjeet olisivat vaarassa hoitajamitoituksen alentamisen myötä. Sehän ei kuitenkaan Sipilän hallituksen leikkausvimmaa estä. Päin vastoin. Mukaan "Suomi kuntoon talkoisiin" pitää saada kaikki vauvasta vaariin, jos on vain tarpeeksi köyhä. Ihmettelen, ettei edes Perussuomalaiset estä tällaista hulluutta, vaikka he kovasti turuilla ja toreilla kehuvatkin olevansa "pienen ihmisen puolella".

 

Nyt jos koskaan on hyvä heittää eetteriin soinismi, joka osuu kyllä nyt Timo Soinin omaan nilkkaan: "Kuinka Te kehtaatte? Ja kyllähän Te kehtaatte". Vai perutaanko tämäkin päätös muutaman kuukauden päästä ja esitetään ymmärrystä ja sympatiaa ikäihmisiä ja heidän parissa työskenteleviä kohtaan? Ollaan olevinaan hyviä päättäjiä.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Varmaan jokainen asioita seuraava kansalainen on huomannut, miten eduskunta ja hallitus käyttävät työaikaansa siihen että tekevät päätöksiä jotka peruvat jälkikäteen. Tämä kertoo suunnattomasta epäpätevyydestä ja näköalattomuudesta hoitaa oikeita ongelmia, siksi ollaan edes tekevinään jotakin ja tehdään päätöksiä jotka perutaan jälkeenpäin.

Uskoisin että monet valistuneet kansalaiset ovat huomanneet miten kyvytöntä porukkaa nykyiset poliitikkomme ovatkaan, ja ovathan monet siitä jo huomauttaneet julkisestikin. Poliittinen järjestelmämme ei ole mielestäni epäonnistunut, vaan epäonnistuminen valtion asioiden hoitamisessa, johtuu siitä ettei ylin laillisuusvalvonta maassa pelaa, meillä on poliittisessa eliitissä henkilöitä, jotka ovat syyllistyneet jopa maanpetoksiin ja siitä huolimatta he kulkevat vapaalla jalalla.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Tarina on täysin totta, mutta se että tilanne olisi ollut ja tulisi olemaan jollain tavalla parempi, jos demarit olisivat päättämässä, niin silloin taas puhutaan sitä ''muuneltua totuutta''

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Eikös Tornionkaupungillakin ole itsemääräämisoikeus ?

Käyttäjän JanneOlsen kuva
Janne Olsen Vastaus kommenttiin #4

On, mutta pahoin pelkään, että tässä käy samalla tavalla kuin varhaiskasvatuksen hoitajamitoituksessa.. Hallitus antaa syötön ja kaupunginvaltuusto/kaupunginhallitus vie asian maaliin.

Käyttäjän uskap kuva
Pasi Kortesuo Vastaus kommenttiin #5

Sinullahan on oiva tilaisuus kysyä siltä ex-ministeriltä, joka on asian valistellut, miten tällaisen kanssa voi jatkossa laadukasta vanhustyötä tehdä. Asuttehan samassa kaupungissa ja nyt varmaan sitten lähes päivittäin Torniolaiset häntä kaupungilla tapaavat. Onhan Tornioon hyvät päivittäiset lentoyhteydet.

Käyttäjän JanneOlsen kuva
Janne Olsen Vastaus kommenttiin #6

Ei ole vaalien jälkeen näkynyt...

Käyttäjän uskap kuva
Pasi Kortesuo Vastaus kommenttiin #8

Ai. Muistaakseni viimevaalikaudella joku julkisuudessa uteli Mäntylän todellista asuinpaikkaa kontra korkeimmat mahdolliset verottomat kulukorvaukset. Taisi olla jotain vihjausta "jalasmökkiPaavoon" ja vastaus taisi olla jotain tällaista.

...."koti on pyhä paikka eikä se kuulu muille". No taitaa olla niin pyhä, ettei sinne pyhänäkään ehdi. Pääasia, että verottomat kulukorvaukset ehditään tilille laittaa.

Jukka Mäkinen Vastaus kommenttiin #5

Jos torniolaiset olisivat ymmärtäneet puolitoista vuotta sitten räjäyttää siltansa, niin olisi sellainen miljardin verran vähemmän velkaa ja vuosittaista vajetta, ja voitaisiin vanhustenhoitoonkin panostaa enemmän.

Käyttäjän JanneOlsen kuva
Janne Olsen Vastaus kommenttiin #10

Räjäyttää siltansa? Et ole ilmeisesti koskaan käynyt Torniossa?

Jukka Mäkinen Vastaus kommenttiin #11

En ole käynyt, mutta tiedän että koko Tornion kuuluminen Suomeen oli Venäläisten vaatimus 1809. Itse asiassahan Tornion keskusta on lähempänä vastarantaa kuin Suomen puolta. Ne pitkät sillat kun katkaisee, niin eipä Torniosta muualle suomeen juuri pääse.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Hyvin olet sisäistänyt demareiden politiikan perusajatuksen. :)

Toimituksen poiminnat