JanneOlsen

Länsi-Pohjan ensihoidon taso säilyttävä

  • Länsi-Pohjan ensihoidon taso säilyttävä

 

Pohjolan Sanomat uutisoi 13.11.2016, että Lounais-Suomen aluehallintovirasto ei ole antanut sairaanhoitopiireille poikkeuslupaa käyttää ensihoidossa 24 tunnin mittaisia työvuoroja. Länsi-Pohjan ensihoidon kannalta tämä tarkoittaisi sitä, että nykyisen tason ylläpitämiseksi ensihoitoon pitäisi palkata 6 työntekijää, jotta ambulanssien määrä ei laskisi ensi vuoden alusta 8:sta 7:ään. Rahassa mitattuna satsaus tarkoittaisi 270 000€:n lisäkustannuksia ensihoitoon. Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri käsittää kuusi kuntaa, joten karkeasti jaettuna lisäkustannuksia tulisi 45 000€/kunta.

 

On sanomattakin selvää, että jos ambulansseja vähennetään, tavoitettavuusviive kasvaa. Kun tavoitettavuusviive kasvaa, avun saaminen ja antaminen viivästyy. Ja kun avun saaminen ja antaminen viivästyy, seuraukset voivat olla potilaalle kohtalokkaat. Tuolla 270 000€:n satsauksella ja ensihoidon tason säilyttämisellä voitaisiin ennalta ehkäistä lukuisia sellaisia tapauksia, joiden seurauksena erikoissairaanhoidon menot kasvaisivat. Esimerkiksi aivoverenkiertohäiriöistä on laskettu, että vuoteen 2020 mennessä tarvitaan ainakin 100 uutta vuodeosastoa pelkästään aivoverenkiertohäiriöpotilaille, elleivät ennalta ehkäisy, akuuttihoito ja varhaisvaiheen kuntoutus tehostu. Maanlaajuisesti puhutaan siis jopa miljardin paukusta ja Länsi-Pohjankin kohdalla varmasti sadoista tuhansista, ellei jopa miljoonista.

 

Mikäli ensi vuoden alusta Länsi-Pohjan alueella on yksi ambulanssiyksikkö vähemmän, on täysin selvää, että ensihoidon laatu ja tavoitettavuus kärsii. Tätä kautta riski vakaville, kallista hoitoa vaativille sairauksille lisääntyy. Myös erikoissairaanhoidonkustannukset suurella todennäköisyydellä kasvavat. Siksi vetoankin Länsi-Pohan sairaanhoitopiirin valtuustoon ja alueen kuntiin, että asiaa mietittäisiin vielä. Mietittäisiin ennen kaikkea siitä näkökulmasta, millaisia seurauksia tason laskusta koituisi inhimillisesti ja taloudellisesti.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat