JanneOlsen

Miksi Migri ei perustanut palautuskeskusta?

 

Sain syksyllä 2015 seurata aitiopaikalta, kun Ruotsin puolelta Haaparannalta tuli rajan yli Suomeen tuhansia turvapaikanhakijoita muutamassa kuukaudessa. Parhaimpina päivinä tulijoita oli 800 ja normaalinakin 400-500. Maahanmuuttovirasto ja maan hallitus seurailivat tilannetta oman aikansa, kunnes Tornioon päätettiin perustaa syyskuussa 2015 järjestelykeskus Tornion yhteislyseon entisiin tiloihin. Tavoitteena oli saada hallitsematon maahantulo hallintaan ja sen viranomaiset totisesti tekivätkin. Edelleen olen vaikuttunut tavasta, jolla viranomaiset ottivat tilanteen haltuun ja saivat ilman henkilöllisyystodistuksia maahan tulleet "kirjoihin ja kansiin". Suomeen perustettua järjestelykeskusta käytiin ihmettelemässä ympäri maailmaa ja mm. Euroopan rajavalvontavirasto Frontex kävi ottamassa mallia Suomen viranomaisten toiminnasta tarkoituksenaan viedä samanlaista toimintaa mm. Kreikkaan, jossa hallitsematon maahantulo on myös ollut iso ongelma jo pitkään.

 

Järjestelykeskuksesta turvapaikanhakijoita kuljetettiin hallitusti ympäri Suomea vastaanottokeskuksiin odottamaan ratkaisua turvapaikka-asiassa. Alkuvuoden 2016 aikana turvapaikanhakijoiden määrä romahti pitkälti Euroopassa sekä Suomen ja Venäjän rajalla tehtyjen toimenpiteiden vuoksi. Maahanmuuttoviraston seuraava haaste oli haastatella yli 32 000 maahan tullutta turvapaikanhakijaa ja tehdä heille päätös turvapaikkahakemukseen muutamissa kuukausissa. Tuolloin jo oli selvää, että suuri osa turvapaikanhakijoista ei tule saamaan Suomesta turvapaikkaa.

 

Maahanmuuttovirasto alkoi suunnittelemaan ns. "palautuskeskusta", jonne kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet sijoitettaisiin odottamaan palautusta kotimaahan. Tätä palautuskeskusta ei koskaan perustettu, vaikka useat viranomaiset poliisia myöten olivat huolestuneita kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneista henkilöistä, joiden riski kadota jäljettömiin ja sitä kautta ajautua esimerkiksi rikollisuuden pariin on huomattava. Vielä syyskuussa 2016 sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nergin mukaan "Maahanmuuttovirastolla on tällä hetkellä liian vähän toimeenpantavia kielteisiä turvapaikkapäätöksiä, jotta turvapaikanhakijoita kannattaisi sijoittaa erityisiin palautuskeskuksiin." Tuolloin puhuttiin 7000:sta kielteisestä turvapaikkapäätöksestä. 

http://yle.fi/uutiset/3-9102761

 

Nyt, tammikuussa 2017 MTV uutisoi, että sisäministeriön Nerg "ei voi enää kirkkain silmin luvata turvallisuustilanteen pysyvän samana". Sisäministeriössä ollaan sisäisen turvallisuuden kannalta eniten huolissaan ennen palauttamista katoavista ihmisistä, jotka voivat ajautua rikoksiin. Tällä hetkellä viranomaiset yrittävät ohjata kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita ihmisiä vapaaehtoiseen paluuseen. Koska kielteisestä turvapaikkapäätöksestä huolimatta turvapaikanhakija saa jäädä odottamaan vapaaehtoista paluuta 30 vuorokaudeksi vastaanottokeskukseen tai toisaalta tekemään valituksen annetusta päätöksestä, viranomaiset varautuvat siihen, että Suomessa on tänä vuonna ennätyksellisen paljon laittomasti maassa oleskelvia.

 http://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/sisaministerion-nerg-hs-lle-suomeen-luvatta-jaavat-voivat-ajautua-rikoksiin/6249624

 

Kansalaisena minua huolestuttaa, kun puhutaan 12 000:sta kielteisestä turvapaikkapäätöksestä. Siinä on 12 000 potentiaalista laittomasti maassa oleskelvaa. Laittomasti maassa oleskelevalla ei ole Suomessa oikeutta käytännössä mihinkään, joka takaisi ihmisarvoisen elämän. Ei asuntoa, ei toimeentuloa, ei minkäänlaista tulevaisuutta. Tällöin ihmisestä saattaa tulla epätoivoinen ja rikoksien tekemisen riski kasvaa. Laittomasti maassa oleskelu ei ole myöskään kielteisen päätöksen saaneen turvapaikanhakijan etu. Siksi Suomen viranomaisten tulisi pyrkiä saattamaan turvapaikanhakijoiden prosessi lopputuloksesta riippumatta kunnialla loppuun saakka. Mikäli päätös on kielteinen ja käännyttäminen tosiasia, Suomen viranomaisten ja poliisin etunenässä tulee huolehtia siitä, että käännyttäminen todellakin tapahtuu, eikä niin, että kielteisen turvapaikkapäätöksen saanut henkilö jää hortoilemaan Suomeen ilman minkäänlaista päämäärää.

 

Syksyllä 2015 Suomi otti hallitsemattoman maahantulon hienosti haltuun ja sai siitä maailmanlaajuisesti kiitosta. Nyt tilanne on jälleen mennyt hallitsemattomaksi, sillä Suomen viranomaisilla ole näköjään pienintäkään hajua tuhansista luvattomasti maassa olevista ihmisistä, jotka sisäministeriön kansliapäällikön mukaan uhkaavat heikentää Suomen turvallisuustilannetta.

 

Olisikohan se palautuskeskus sittenkin pitänyt perustaa?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (19 kommenttia)

Käyttäjän aveollila1 kuva
Antero Ollila

Meillä oli sisäministerinä Orpo, joka ei pystynyt tekemään mitään päätöksiä, muita kuin eletään sen mukaan, mitä rajan yli tulee. Nyt jos sama tilanne tulisi uudestaan, niin toimittaisiin eri tavalla - kenties. Nythän rajojen yli ei tule juuri ketään, kun Tanska ja Ruotsi ovat tulpanneet rajansa. Ruotsiin tulee kohtuullisesti ilmeisesti ihmissalakuljettajien toimesta muuten kuin ilmojen halki tai tie- ja rautatieyhteyksien kautta.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

No eihän tämä näin ole, vaan kunnat ovat velvollisia majoittamaan ja ruokkimaan turvapaikkaa vaille jääneet toistaiseksi, eivät he siis ihan heitteillä ole.

Sinänsähän eri tahot ovat majoittaneet ja ruokkineet heitä jo vuosia.

Käyttäjän JanneOlsen kuva
Janne Olsen

"Toistaiseksi" on aika laaja käsite. Tässä hieman faktaa sisäministeriltä:

http://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/sisami...

Jos tarkoitus on pakoilla palautusta kotimaahan, ei ilmoittautuminen kunnan sosiaalitoimistoon ole ehkä se fiksuin ratkaisu.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Palautuskeskukset olisi parasta perustaa Virom paterein ja Rummun tyhjänäoleviin vankiloihian joissa on jo kaikki tarvittava olemassa.
Palaamishalukkuuskin lähtömaahan lisääntyisi

Käyttäjän TomiRimpinen kuva
Tomi Rimpinen

Demariksi tervehenkinen kirjoitus. Kiitokset siitä.

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen
Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Freudilainen lipsahdus kertoo blogistista enemmän kuin tämä ehkä julkisesti haluaisi tunnustaa.

Käyttäjän JanneOlsen kuva
Janne Olsen

Kyllä, kiinni jäin. Olitpas etevä

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #8

P.S. Viime vuonna eli 2016 maahamme tuli vajaa 6000 turvapaikanhakijaa. Heidät on vallan kokonaan unohdettu kaikissa pohdinnoissa ikään kuin heitä ei olisikaan.

Miksi ?

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #10

Koska sellaisista määristä Suomi on ennenkin selvinnyt. Muutama vuosi sitten tuli vähän yli 6000, sen jälkeen palattiin siihen kolmen tuhannen kieppeille per vuosi, missä on koko 2000-luvun ajan oltu.

Nuo 12 000 kadonnutta eivät kaikki ole jäämässä Suomeen. Voi olla että puolet heistä lähtee jonnekin muualle, tai on jo saattanut lähteäkin. Täällä on vähän vaikea paperittomana elää.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #13

Nuo 6000 tulivat nimenomaan lisänä tähän nykyiseen hallitsemattomaan tilanteeseen.

Normivuosien aikana määrä ei olisikaan ollut suuri ongelma. Nyt on, kun ei entisistäkään turvapaikanhakijoista ole vielä selvitty puhtain paperein.

Vai ajatteletko todella , että vuoden 2016 kaikki 6000 turvapaikanhakijat tulevat saamaan Suomesta turvapaikan , jolloin laittomasti maahamme ei luonnollisestikaan jäisi ainoatakaan kielteisen turvapaikkapäätöksen saanutta turvapaikanhakijaa tuosta vuoden 2016 sangen vaietusta väkimäärästä ?

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #14

Ei ole mitään hallitsematonta tilannetta. Ei ollut toissavuonnakaan, kun turvapaikanhakijoita yllättäen tuli kymmenkertainen määrä normaaliin nähden. Vuotta 2014 voi pitää normaalina, koska melkein koko 2000-luvun ajan turvapaikanhakijoiden määrä on ollut kolmisen tuhatta vuodessa.

Normaaleinakaan vuosina likikään kaikki turvapaikanhakijat eivät ole saaneet turvapaikkaa. Kielteisiä päätöksiä on aina ollut suuri osa.

Nuo 12 000 kadonnutta turvapaikanhakijaa eivät välttämättä jää Suomeen. Suomessa paperittomana ei ole helppo elää.

Viime vuoden vajaa kuusituhatta ei ole mitenkään vaiettu, mutta ei siitä oikein uutisotsikoksikaan ole. Tai olisihan jokin iltapäivälehti voinut repiä lööpin TURVAPAIKANHAKIJOIDEN MÄÄRÄ ROMAHTANUT.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #15

Pääministeri Sipilänkään ei loppujen lopuksi tarvinnut majoittaa ketään Kempeleen kotiinsa :)

Niinhän se meni.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #16

Ei niin. Eihän se koskaan sitä tarjonnutkaan, mitä nyt lehdessä lätisi. Ei kukaan lehtijutun perusteella soita että ootko tosiaan tarjoamassa sitä majoituspaikaksi.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #17

Vielä 30.1.2016 pääministeri Sipilä ( kesk.) ilmoitti Ylen välittämällä Pääministerin haastattelutunnilla , että " Kempeleen koti on edelleen turvapaikanhakijoiden käytettävissä , kunhan turvallisuusasiat saadaan kuntoon".

Sittemmin asiasta Ylessä vaiettiin. Toimittajien suut suljettiin.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #18

Eihän tuollaisilla ilmoituksilla mitään merkitystä ole. Ei esimerkiksi SPR tai mikään muukaan majoitusta järjestävä taho lähde liikkeelle ilman konkreettista yhteydenottoa. Yle varmasti kertoisi jos jotain kerrottavaa olisi. Lähes vuoteen ei siis ole ollut.

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Utsojoki-Kevoon parakkeja ja palautuskeskus.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Siellä ei tarvitsisi rakentaa edes piikkilankaa ko. keskuksen ympärille!

Toimituksen poiminnat