JanneOlsen

Perustoimeentulotuen käsittely on palautettava kunnille

  • Perustoimeentulotuen käsittely on palautettava kunnille

 

Eduskunta päätti 12.3.2015, että vuoden 2017 alusta alkaen perustoimeentulotuki siirtyy Kelan vastuulle. Muistan, että jo tuolloin päätös sai toimeentulotuen parissa työskentelevät epäilemään uudistuksen hyötyjä. Useimmat alan asiantuntijat suhtautuivat jo tuolloin siirtoon epäilevästi. Suurimpia huolenaiheita oli hakemusten käsittelyajat, palvelun saatavuus ja kasvottomuus. Toimeentulotukiasiakkuus kun on paljon muutakin kuin tuen hakemista, päätöksen tekemistä ja rahan maksamista tilille. Toimeentulotukiasiakkuus on hyvin paljon myös asiakkaan kohtaamista ja asiakkaan kokonaistilanteen hahmottamista. Toimeentulotuessa käytetään paljon tarveharkintaa, joka perustuu toimeentulotukiasiakkaan taustojen ja tilanteen tuntemukseen.

 

Isolle osalle toimeentulotukiasiakkaista Kelasiirto ei varmasti ole tuottanut ongelmia. On tietokoneet, älypuhelimet tai vähintään Kelan toimisto ihan nurkan takana. Asiointi verkossa on vaivatonta, jos netin käytön hallitsee. Tällöin myös toimeentulotukihakemuksen jättäminen on nopeaa ja vaivatonta. On kuitenkin paljon myös niitä, jotka eivät omista tietokonetta, älypuhelinta ja lähin Kelan toimistokin saattaa olla kymmenien kilometrien päässä. Lähellä sijaitseva Kelan toimistokaan ei välttämättä tuo helpotusta tilanteeseen sillä esimerkiksi Pohjois-Suomen alueella toimeentulotuki käsitellään vain Rovaniemellä, Oulussa ja Kajaanissa. Hakijalla saattaa olla satojen kilometrien etäisyys henkilöön, joka toimeentulotukipäätöksen tekee. Se tekee toimeentulotukiasiakkuudesta täysin kasvotonta.

 

Ennen vuodenvaihdetta Kela mainosti puhelinpalvelua, joka on suunnattu vain ja ainoastaan toimeentulotukiasiakkaiden käyttöön. Puhelinpalvelu totta tosiaan on, mutta jonotus palveluun on kohtuuttoman pitkä. Voin vain kuvitella tilanteen, jossa on haettu toimeentulotukea, mutta päätöksestä saati tuen tulemisesta tilille ei ole mitään tietoa. Sellainen tilanne on varmasti karmea. Ei siis ihme, että Kelan ruuhkista on tehty jo kymmeniä kanteluita eduskunnan oikeusasiamiehelle. Tyytymättömiä on satoja, ellei jopa tuhansia, mutta heidän voimavarat eivät yksinkertaisesti riitä pitämään meteliä asiasta. Heidän tarmonsa menee täysin arjesta selviytymiseen.

 

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson luonnehti tilannetta skandaaliksi. Minä luonnehdin tilannetta katastrofiksi. On täysin käsittämätöntä, että henkisesti, fyysisesti ja taloudellisesti kaikkein heikoimmassa asemassa olevat kansalaiset joutuvat kokemaan jotain tällaista. Miettikää jokainen omalle kohdalle tilanne, että ette tietäisi, milloin palkka tulee tilille. Ette tietäisi, milloin pystytte maksamaan laskut puhumattakaan, että tietäisitte, milloin pääsette kauppaan ruokaostoksille. Nyt näyttäisi siltä, että tuhannet suomalaiset ovat juuri tällaisessa tilanteessa tällä hetkellä.

 

Eduskunnalta on vaadittu ulkoista selvitystä Kelan toimeentulotukiasiakkaiden ruuhkautuneesta tilanteesta. Pelkästään se tuskin tulee muuttamaan tilannetta suuntaan tai toiseen. On vaadittava, että perustoimeentulotuki palautetaan takaisin kuntien vastuulle. Mitä nopeampaa se tapahtuu, sen parempi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Ihan hyvä toisaalta kun siirtyi Kelaan, koska kaikki samankaton alla on aika kätevää.. Mutta se missä mentiin vikaan on se, ettei Kelan johto (kuka näistä nyt päättää) ollut ajan tasalla hommistaan. (Puhun nyt kelasta, koska en tiedä kuka sielä näistä vastaa).. Kelan olisi pitänyt tajuta että toimeentulotuki palvelu on vähän isompi asia, kuin vaikka asumistuki, ja monimutkaisempi! Kelan olisi pitänyt palkata ainakin aluksi lisää väkeä, niin puhelimen taakse kuin taloon sisään. Olisiko ollut hyvä jos olisi Suomi siirtynyt asteittain Soskusta,Kelaan.. Ensin Pohjois-Suomi vaikka 4kk päästä Keski-Suomi, ja niin edelleen. Olisi ainakin huomattu missä tulee ongelmia... Mutta nyt alkaa olemaan myöhäistä. Kansalaiset kärsivät jo. Nyt olisi aika tehdä korjattavat muutokset!..
Ensimmäinen asia on että Kelan uusi pomo ainakin pitäisi saada kenkään, ja heidän jotka tämän virheen tekivät!

Käyttäjän JanneOlsen kuva
Janne Olsen

Nimenomaan. Toteus tässä on mennyt pahasti pieleen. Ja olen täysin samaa mieltä tuosta, että uudistusta olisi pitänyt viedä vaiheittain eteen päin, eikä kertarysäyksellä.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Jos ja kun moitittavaa on, niin moittia pitää, mutta samalla kannattaa katsoa, että korjausehdotukset eivät ole sellaisia, että ne pelkästään pahentavat asioita. Tässä on nyt ehdotettu toimeentulotuen käsittelyn palauttamista kuntiin ja potkujen antamista Kelan pääjohtajalle. Jos asiat halutaan oikein kunnolla sotkea, tuo on takuuvarma tapa. Kelan pääjohta nimitettiin tehtäväänsä runsaat neljä kuukautta sitten. Toimeentulotuen maksatus siirtyi Kelaan tämän vuoden alussa. Tuon kokoiseen tehtävämuutokseen liittyy jokseenkin aina siirtymävaiheen häiriöitä ja uudella johtajalla menee aina joku aika saada kaikki asiat hanskaansa. On asiaa edellyttää, että asiat pannaan mahdollisimman ripeasti kuntoon, mutta nuo "hommat takaisin kuntiin ja pomoille potkut" ovat - anteeksi ilmaus - lähinnä populistista hötkyilyä.

Käyttäjän JanneOlsen kuva
Janne Olsen

Valitettavasti tulet huomaamaan, että ongelmat tulevat olemaan samankaltaisia myös jatkossa. Jos Sosiaaliturvassa ei ole mahdollisuutta asiakaslähtöiseen työhön, se ei tule toimimaan, vaikka Kela palkkaisi tuhat etuuskäsittelijää lisää. Kelan perustoimeentulotuen käsittely on tällä hetkellä täysin kasvotonta ja se on se suurin ongelma.

Toimituksen poiminnat