JanneOlsen

Kaikki blogit puheenaiheesta EU ja euro

Suomi on keskustelun kehitysmaa

Itsenäisyyspuolueen edesmennyt puheenjohtaja Antti Pesonen kuvaili otsikon sanoin maamme keskustelukulttuuria. Etenkin yhteiskunnallisissa asioissa tämä vaikuttaa valitettavan todelta. Päätökset on totuttu tekemään salaisten kabinettien kätköissä, kansan silmiltä ja päivänvalolta piilossa. Sellaiseen kulttuuriin ei sovi avoin kansalaiskeskustelu.

Paavo Väyrynen - aina ja ikuisesti

Kirjoitin kaksi vuotta sitten 23.01.2016 blogin, jonka otsikko oli "Paavo Väyrynen - jälkiviisauden mestari". Hän ilmoitti silloin olevansa pettynyt siitä, että pääministeri Juha Sipilä ei ole häntä kuunnellut, vaikka Väyrynen on neuvoja kertomansa mukaan paljon Sipilälle antanutkin. 

http://1203pl.puheenvuoro.uusisuomi.fi/210472-paavo-vayrynen-jalkiviisau...

Onko euro syyllinen vai syytön?

Joseph Stiglitz, on taloustieteilijänä ja Nobel-palkittuna osa järjestelmää, eikä siksi kovin uskottava. Hän on aivan eri asia kuin Karl Marx tai vaikkapa Pentti Linkola. Joseph Stiglitz kertoo vain sen mitä hänen halutaankin kertovan ja häntä tulkitaan aivan niin kuin jokainen haluaakin tulkita. Ei edes Vesa Kanniainen yritä kritisoida Joseph Stiglitzin sanoja, vaan alleviivaa niitä omien päämääriensä mukaisesti.

Britannia sen kuin porskuttaa, miksei Suomi?

Kaikesta brexit-pelottelusta huolimatta todellisus on jotain aivan toista.

Punnan laskun tuuppaamana vienti on kasvanut korkeimmalle tasolle kahteen vuoteen.

Asuntojen ostajat tulvivat markkinoille, kyselijöitä on enemmän kuin vuosi sitten.

Vähittäiskauppa kasvaa.

Ekonomistit korjaavat jo aikaisempia pessimistisiä arvioitaan.

Valtiovarainministeri vihjailee että aiotuista budjettileikkauksista voitaisiin luopua.

 

Suurimpana tekijänä on Britannian oma valuutta ja itsenäisen keskuspankin oma rahapolitiikka.

Euroalueen loppusauhut?

Kuvitelkaa eteenne iso hirsitupa, jonka takka ei vedä. Takan ympärillä istuu suuri joukko ihmisiä, jotka vain istuvat kädet ristissä ja odottavat. Usko paremmasta on kova. Siitä huolimatta, että takka savuaa, sisätilaan tupruaa häkää ja tukahduttavaa katkua. Mitään ei kuitenkaan tehdä sillä ihmiset odottavat ja ovat varmoja siitä, että ”pian se alkaa vetämään”.

Kuvaus ei taida pitää paikkaansa, sillä oikeassa elämässä jokainen rientäisi ovelle hengittämään.

Euro ja kun markkinavoimien usko loppuu

Ajatuksiani Brexitistä

Britit äänestivät lähtemisen puolesta. Mutta tämä ei ollut ainut kiinnostava uutinen aiheesta. Tuloksen seurauksena olemme nähneet lehdistössä ison kampanjan lähtemistä äänestäneiden esittämiseksi tietämättömiksi, kun he googlailivat mitä eu on heti äänestyksen jälkeen. Mediassa on myös otettu esille monta kertaa nettiadressi, jossa jo yli 3 miljoonaa ihmistä vaatii uusintaäänestystä.

Leirittämisen abc

Nykyään kaikki ovat sen eri mieltä olevan mielestä paitsi väärässä, myös julmempia kuin koskaan. Sama sosiologia toistuu monissa kysymyksissä, ohessa niistä muutamia. Kirjoitin osioiden loppuun kursiivilla oman mielipiteeni, sitä kun on toisinaan arvailtu jopa statuspäivityksen verran, taisi joku sankari tehdä bloginkin. 

Julkisten menojen leikkaukset

Kuoleeko käteinen?

Suomen Pankki järjesti eilen kiintoisan konferenssin käteisen rahan tulevaisuudesta. Alustajat lähestyivät asiaa monesta näkökulmasta:

http://www.suomenpankki.fi/en/tutkimus/konferenssit/konferenssit_tyopaja...

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä