JanneOlsen

Kaikki blogit puheenaiheesta Kirjallinen kysymys

Sisäministerille kirjallinen kysymys HLBTI-turvapaikanhakijoiden oikeusturvasta

Kansanedustaja Silvia Modig (vas) on tehnyt sisäministeri Paula Risikolle (kok) HLBTI-turvapaikanhakijoiden oikeusturvaa koskevan kirjallisen kysymyksen. Eräänä pontimena kirjalliseen kysymykseen on ollut Venäjän huolestuttava HLBTI-ihmisoikeustilanne, jonka venäläisen homoparin epätoivoinen teko nosti esille.

Modigin kirjallinen kysymys on neliosainen ja kuuluu seuraavasti:

Miten hallitus varmistaa, että seksuaali- tai sukupuolivähemmistöön kuuluvien turvapaikanhakijoiden erityisasema huomioidaan ja oikeusturva taataan turvapaikkamenettelyssä?

Valtion rahaa vain lakien mukaan toimiville yhdistyksille

Keskusteluun nousevat aika-ajoin yhteiskunnan erilaisille yhdistyksille maksamat tuet. Tämä on oikein ja aiheellista, sillä melkoinen joukko ihmisiä saa jopa täysaikaisen palkkansa näistä tuista. On lupa kysyä, mitä yhteiskunta saa vastineeksi näin suurille rahallisille panostuksille - tilanteessa, jossa valtion talous on vuosittain miljardeja pakkasella.

Turvapaikanhakijat yksityisillä hammaslääkäreillä

Suomi toimii käsittämättömän avokätisesti tarjotessaan turvapaikanhakijoille yksityiset hammaslääkäripalvelut. Kantaväestöllä ei moista oikeutta ole.

Verovaroilla ylläpidetyt vastaanottokeskukset hankkivat ostopalveluina, pääosin yksityisiltä yrityksiltä, hammaslääkäripalveluita turvapaikanhakijoiden vaivoihin, joiden katsotaan vaativan kiireellistä hoitoa. Palvelut kilpailutetaan ja esimerkiksi Turussa turvapaikanhakijat käyvät nyt hammaslääkäriasema Dentassa ja Helsingissä Hammaspeikossa.

Nuorten maksuhäiriöiden vaikutukset kohtuuttomia

Jätin torstaina asianomaiselle ministerille kirjallisen kysymyksen koskien nuorten taloustilannetta. Mielestäni aktiiviseen katumukseen pitäisi kehittää järjestelmä, joka rohkaisisi nuoria korjaamaan tilannettaan. Nyt muutamalla merkinnällä henkilö joutuu käytännössä yhteiskuntakelvottomaksi jopa neljän vuoden ajaksi. Alla ministerille osoittamani kirjallinen kysymys kokonaisuudessaan.

Ääri-islamismin vastaista toimintaa on tehostettava

Suojelupoliisin mukaan Suomeen on muodostumassa ääri-islamistien verkosto, jonka jäsenistä ainakin osa on Syyrian sodasta palanneita kokeneita taistelijoita.

Vaalirahoitukselle on asetettava kampanjakatto

Poliittisen sanoman pitäisi aina olla taloudellisten resurssien ja muiden käytettävissä olevien varojen painoarvoa suurempi. Eduskunnassa käsiteltiin perjantaina valtiontalouden tarkastusviraston kertomus puoluerahoituksen valvonnasta 2015. Hallituksen esityksellä (HE 73/2015) puoluelakiin ja ehdokkaan vaalirahoituksesta annettuun lakiin tehtiin muutoksia, joka  parantaa esimerkiksi pienempien puolueiden mahdollisuutta puoluetukeen. Muutokset selkeyttävät lainsäädäntöä ja ovat perusteltuja.

Kirjallinen kysymys Katalonian itsenäisyydestä

Eilen vietettiin Katalonian kansallispäivää eli Diadaa, jolloin yli miljoona katalaania marssi Barcelonassa alueen itsenäisyyden puolesta. Jätin hallitukselle kirjallisen kysymyksen koskien Katalonian kansan itsemääräämisoikeutta:

 

Ministeri Räsänen vastustaa isien tasa-arvoa

Olen tehnyt tällä vaalikaudella eduskunnassa yli 100 erilaista aloitetta. Yksi niistä koski äitien ja isien välistä tasa-arvoa pienen, mutta periaatteessa ihan merkittävän asian osalta.

Äitienpäivää on vietetty vuosikymmenien ajan. Se on merkkipäivä ja samalla myös virallinen liputuspäivä.

Mieleeni tulevat muistot lapsuudesta, jolloin kyläkoululla oli vuosittain kaksi tärkeää juhlaa. Toinen oli jouluna ja toinen äitienpäivänä. Silloin koko kylä kokoontui yhteen.

Turha sääntely ja byrokratia yhteiskunnan paise

Eduskunnassa kansanedustaja voi tehdä esim. laki-, raha- ja toimenpidealoitteita sekä suullisia että kirjallisia kysymyksiä. Niistä käytetään komealta kalskahtavaa yhteisnimikettä valtiopäivätoimi. Omalta osaltani tuli tänään täyteen sadan erilaisen aloitteen raja. Sillä lukemalla mitattuna olen yksi eduskunnan aktiivisimpia.

Näkövamman haitta häviää muille kaupankäynnin olosuhteille

Elinkeinonharjoittajan on 1.1.2014 lähtien sanktioiden uhalla tarjottava tavaran tai palvelun ostajalle maksusuorituksesta välittömästi laadittu kuitti, jos maksu suoritetaan käteisellä rahalla tai maksukortilla. Kyseessä ei ole sinänsä uusi asia, sillä kirjanpitolakihan edellyttää, että kirjanpidon on perustuttava
tositteisiin. Laki puoltaa sinänsä erittäin tarpeellisena asemaansa harmaata taloutta vastaan ja koskee kaikilla toimialoilla toimivia elinkeinonharjoittajia, joiden tilikauden liikevaihto on yli 8 500 euroa.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä