JanneOlsen

Kaikki blogit puheenaiheesta Omalääkäri

Lääkäreiden valintamyymälä vai perhelääkärimalli Suomeen?

Lääkäriliiton toiminnanjohtaja Heikki Pälve perustelee Aamulehden kirjoituksessaan (3.4.2015) uutta perusterveydenhuollon mallia (2013) pohjoismaisuudella, jonottomuudella ja potilaiden valinnanvapaudella.

Pälven ”amerikkalaiseksi malliksi” nimittämä terveydenhuollon järjestelmämme on syntynyt vasemmiston, kokoomuksen ja keskustapuolueen yhteisestä tahdosta. Maaseudun paikkakunnilla terveyskeskukset toimivat pitkään hyvin, mutta suurissa kaupungeissa ne eivät ole toimineet koskaan. Tilanne oli aikansa tyydyttävä keskustapuolueen näkökulmasta.

Terveyskeskus vs. Doc Martin

Mitä yhteistä on hyvin toimivissa terveydenhoitojärjestelmissä ympäri maailman? Se, että lääkärit työskentelevät perusterveydenhoidossa yksityisinä ammatinharjoittajina. Tämä pitää paikkansa riippumatta terveydenhoidon rahoitusjärjestelmästä (Sitra 2010).

Kelan omalääkärikokeilu on kaivettava naftaliinista

Vuoden 1972 kansanterveyslakiin perustuva terveyskeskusjärjestelmä on aikansa elänyt. Se ei ole koskaan toiminut suurissa kaupungeissa ja maaseudullakin yhä huonommin ajan myötä. Olipa väite järjestelmän DDR-taustasta totta tai ei, byrokraattisuudessaan se muistuttaa sosialistista hallinto- ja palvelukulttuuria. Tampereella jono terveyskeskukseen on jopa 4-6 viikkoa. Hallituksen esitys uudeksi sote-ratkaisuksi antaa mahdollisuuden perusterveydenhuollon täysremonttiin.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä