JanneOlsen

Kaikki blogit puheenaiheesta Siirtomaat

Lännenmiehen arvomaailma kohtaa kolonialismin varjon

Suomi sai vieraakseen ranskalaisen charmin ja iltapäivämedia riehaantui ja hullaantui jopa presidentti Emmanuel Macronin (40) vaimon Brigitte' n (65) arvomaailmakenkien koroista [1 [Kuva 1] …

Vakavammin pohdittuna onkin nyt erinomainen kohta miettiä presidentti Sauli Niinistönkin peräänkuuluttamaa lännen arvomaailmaa ja eurooppalaista puolustusta – näistä annetaan sanotun mukaan yhteinen ranskalais-suomalainen tiedonanto.

 

Presidentti Macronin kivinen afrikankiertue

Ranskan Presidentti Emmanuel Macronin Afrikan kiertue kertoo omaa kieltään aamun Ylen uutisissa (6.15 ->). Viimesimpänä kohdemaana on ollut Ranskan entinen siirtomaa Burkina Faso.

Vanhat siirtomaavallat vs. Brexit

Hong Kong on yksi merkittävimmistä talousliittymistä Iso-Britanniaan. Hong Kong ajautunee väistämättä taantumaan Brexitin seurauksena. Kun Farage taputtaa ja naureskelee EU:n parlamentissa, markkinavoimat purskahtavat itkuun Hong Kongissa. Mitä mahtaa mietiskellä alueen mahtimies Li Ka-Shing, joka varoitteli kovasti etukäteen. Omistamansa yritysrypäs, kun työllistää maailmanlaajuisesti noin 300 000 henkilöä ja takoo 80 miljardin dollarin liikevaihtoa. Kiinalaiset saattavat jopa hykerrellä hienovaraisesti, kun Iso-Britannia menettää entistä nopeammin otettaan viestikapulasta.

Proletariaatti lyötiin nopeasti veriseksi mytyksi

Uusien väylien löytäminen 1500-luvulla merentakaisiin koskemattomiin paratiiseihin mahdollisti kaupankäynnin näiden alueiden asukkaiden kanssa. Afrikan, Itä-Intian ja Keski-Amerikan kansojen kanssa käyty kauppa tuotti alkuperäisen rahakasan nykyiselle kapitalismille, jonka varaan se pystytettiin. Vieraiden maiden asukkaille annettiin kaikenlaista roinaa vastineeksi heidän maansa todellisista rikkauksista. Niinpä kultaa ja muita aarteita alkoi virrata suuria määriä Eurooppaan.

Olisi varmaan siistiä olla joku muu kuin eurooppalainen

Twitterissä leviää viesti, jossa todetaan näin: ”On varmaan siistiä olla valkoinen ja edustaa vain itseään eikä koko rotua”. Huolimatta siitä halutaanko rasismikeskustelussa puhua roduista vai ei, on tällä viestillä kuitenkin sanoma, mistä voitaneen olla yhtä mieltä. Eli siis se, että yksilö on vastuussa omista tekemisistään ja koko ihmisryhmän syyllistäminen yksilön teoista on lähtökohtaisesti typerää ja väärin. 

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä