JanneOlsen

Kaikki blogit puheenaiheesta Sote -alueet

Onko SOTE-hankkeesta tulossa "susihanke"

Olen alkanut arvella  Sote-uudistuksen  johtavan terveyspalveluittemme vakavaan huononemiseen koko maassa sen sijaan, että sillä saavutettaisi palveluitten paranemista ja taloudellista säästöä.

Toivottavasti olen väärässä, mutta tässä kuitenkin muutama asiassa epäilyttävä seikka:

Sote tulee ota tai jätä

Hallitusohjelman mukaan tulevilla sote-alueilla on omat vaalit ja valtuusto eli maakuntavaltuustot.

Uudistuksen valmistelussa selvitetään, miten sosiaali- ja terveyspalvelut jatkossa rahoitetaan. Samalla määritellään, millä perusteilla rahoitus kohdennetaan eri sote-alueille.

Aivoinfarktista selviytyminen on minuuteista kiinni

 

 

”Nopeus on infarktin hoidossa valttia. Mitä kauemmin hoitoon pääseminen kestää, sitä pienempi on todennäköisyys, että potilas toipuu oireettomaksi”, sanoo Aivoliiton ylilääkäri, professori Risto O. Roine. (Hesari 25.9.2016)

Aivoinfarkti johtuu äkillisestä valtimotukoksesta aivoissa. Sen seurauksena osa aivokudoksesta jää ilman happea ja joutuu pysyvään kuolioon.

SOTE-PANOKSINA RAHAT JA HENKI

Oikeistohallitus on kyhäämässä sote-uudistuksesta maamme historian suurinta palvelujen alasajo- ja yksityistämisprojektia. Tässä hengessä omaa sote-hanketta viedään eteenpäin myös Päijät-Hämeessä, jossa ”hyvinvointiyhtymän” perustamisessa tahtipuikkoa heiluttaa kokoomus. Yhtymän hallituksen puheenjohtajaksi kokoomus junttasi amerikkalaisen teekutsuliikkeen fanin, lahtelaisen kokoomusvaltuutetun Francis McCarronin. Hänelle on puheenjohtamisesta luvattu maksaa 40 000 euron vuosipalkkio.

Onko meillä varaa lopettaa kenties yli 40 sairaalaa ?

"Miltei kaikki  nykyiset aluesairaalat muuttuvat pääosin kuntouttaviksi sairaaloiksi, joissa ei päivystetä eikä leikata. Niissä on päiväaikaisten perusterveydenhuollon palveluiden lisäksi esimerkiksi ortopedisiä tai neurologisia poliklinikoita. Tarkoitus on, että lääkärit liikkuvat, eivät potilaat.”

Itsehallintoalueratkaisussa on huomioitava pääkaupunkiseudun erityispiirtee

Viime hallituskaudella metropolihallinnon tarkastelujen lähtökohtana oli laaja 14 kunnan Helsingin seutu- ja metropolihallinnon ulkopuolelle jäävien Uudenmaan maakunnan osien liittäminen niiden rajamaakuntiin.  

Viiden sote -alueen malli palaamassa valmisteluun

Aamun HS  uutisoi, että viiden sote- alueen malli olisi palaamassa valmisteluun.

http://www.hs.fi/kotimaa/a1457588622909

Eli oltaisiin palaamassa malliin, joka kaikille puolueille - ml. pääministeri Sipilän puolue-  kelpasi maaliskuussa 2014  eli vain viisi sote –aluetta.

Odotan mielenkiinnolla, miten HS:n  aamun uutista kommentoidaan päivän aikana.

Toimiiko 18+15 -malli vai ei, sote-ratkaisut pöytään!

Koko Suomi odottaa henkeään pidätellen uutta sote-lakiesitystä. Ensisijaista on saada tieto, miten uudistuksen kivijalaksi kaavailtu 18+15-malli konkreettisesti toteutetaan ja kestääkö se perustuslaillisen tarkastelun. Jos ongelmia on, ne on ratkottava heti palvelut paremmaksi -periaatteella.

Palveluiden supistaminen Länsi-Pohjan keskussairaalassa.

Sote- ratkaisu on herättänyt pelkoa Länsi- Pohjan keskussairaalan tulevaisuuden osalta Meri- Lapissa. Synnytysosaston lakkauttaminen ja päivystyksen mahdollinen supistuminen ovat oikeasti uhka. Alueen kansanedustajat ovat olleet valitettavan hiljaa sote- ratkaisun osalta vaikka vielä vuosi sitten olivat mukana vaatimassa Länsi- Pohjan synnytysosaston säilyttämistä.

Taloudellisen tilanteen johdosta on selvää, että resurssien eivät riitä nykyisenlaisen sosiaali- ja terveysalan rakenteiden ylläpitämiseen ja muutosta on tultava.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä